Министърът на културата на Полша реши да постави в ликвидация държавната телевизия, радио и новинарска агенция, каза той в сряда, задълбочавайки спора за бъдещето на публичните медии след важна промяна в правителството, предава "Ройтерс".

Проевропейска коалиция, оглавявана от Доналд Туск, пое властта в Полша този месец и започна основен ремонт на държавните медийни институции, които според критиците са се превърнали в пропагандни средства по време на осемте години на власт на националистическата партия "Право и справедливост" (PiS).

Промените срещнаха силна съпротива от PiS, която казва, че новото правителство е заобиколило нормалната парламентарна процедура при прилагането им.

Този ход следва решението на президента Анджей Дуда, съюзник на PiS, да наложи вето на предложенията на новото правителство за разходи за финансиране на обществени медии.

"Поради решението на президента на Република Полша да спре финансирането на обществените медии, реших да поставя в ликвидация компаниите Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA и Polska Agencja Prasowa SA", каза Бартломей Сенкевич в изявление, публикувано на платформа за социални медии X.

"В настоящата ситуация подобни действия ще гарантират продължаването на дейността на тези компании, ще извършат необходимото преструктуриране и ще предотвратят съкращенията на служители в горепосочените компании.

Той каза, че състоянието на ликвидация може да бъде оттеглено по всяко време от собственика на дружествата, който е държавата.

Депутатът от PiS Йоана Лихочка каза в публикация на X, че "правителството на Туск унищожава полските медии".

Полският президент плаши правителството с вето на бюджета

Полският президент плаши правителството с вето на бюджета

Отношенията Дуда-Туск са все по-обтегнати