Президентът на Полша Анджей Дуда е готов да й съдейства за започването на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, съобщава полският вестник "Газета правна", цитиран от БТА.

Заявката си Дуда е дал вчера по време на посещението си в Скопие. Двамата президенти проведоха среща на четири очи, последвана от пленарна среща на двете делегации. Разговорите се фокусират върху цялостните двустранни отношения между Република Северна Македония и Република Полша, европейската интеграция на РСМ в Европейския съюз, както и ситуацията в по-широкия регион и Европа

Според "Газета правна" Дуда е посочил, че в момента властите в България се формират след избори, но ако те имат проблеми, свързани с приемането на Северна Македония в ЕС, то той в качеството си на президент на Полша е готов "също да се включи, така че да се стигне до решение, което позволява Република Северна Македония да встъпи в ЕС на нормални основания".

Северномакедонският президент Стево Пендаровски е изразил пред Дуда солидарност и подкрепа за преодоляването на мигрантската криза на полско-беларуската граница, пише още "Газета правна".

47-годишен икономист е вероятният наследник на Заев на премиерския пост

47-годишен икономист е вероятният наследник на Заев на премиерския пост

Димитър Ковачевски, зам.-министър на финансите...

Припомняме, че въпреки че няма специални индикации политически фигури в РСМ изразиха няколко пъти очакванията си след изборите преговорите с България да се отпушат и съседката ни да се забърза по пъти си към европейска интеграция. Преди дни специалният пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски заяви увереност, че бързо ще се намери общ език с евентуалното ново българско правителство с премиер Кирил Петков.

Едновременно с това и в Северна Македония настъпиха политически трусове, след като Зоран Заев загуби изборите и подаде своята оставка, после пък я отложи.

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Иска обещанията на ЕС да се спазват или хората ще се разочароват, което е огромна щета за европейската идея