Водят се дискусии за евентуално посещение на полския президент Анджей Дуда във Вашингтон, съобщават полски медии, тъй като Варшава иска да засили присъствието на американските военни в бившата комунистическа държава, съобщава "Ройтерс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че Съединените щати ще съкратят броя на своите войски в Германия около 9 500. Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че се надява част от войските да бъдат преместени в Полша, която също е член на НАТО.

"Ако има такава официална покана, тогава ще има такова посещение и ще има такава среща", коментира Кшиштоф Шчерски, помощник на Дуда.

Полската държавна информационна агенция PAP съобщи, че покана е получена на работно ниво, въпреки че никоя от страните не е потвърдила това. Говорителят на Дуда отказа коментар.

Посланикът на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер похвали двустранните отношения във видео изявление за медии. Въпреки че не каза дали полският президент ще посети Вашингтон, тя обясни, че сътрудничеството ще "расте и расте" и че Дуда и Тръмп имат "много уникални отношения".

"Ще видите това в бъдеще, как работят заедно, за да направят и двете ни държави по-безопасни", добави тя.

Дуда, съюзник на управляващата националистическа партия Право и справедливост, се кандидатира за президентските избори на 28 юни. На 12 юни миналата година Тръмп се съгласи да изпрати още 1000 военнослужещи в Полша, засилвайки защитата срещу Русия и затвърждавайки двустранните връзки.

"Ройтерс" съобщи миналата седмица, че проектът има проблеми на фона на спорове относно финансирането и къде да са войските. Информацията бе отречена от някои членове на правителството на Полша и от посланик Мосбахер.

Полша иска колкото се може повече американски войски в Европа

Полша иска колкото се може повече американски войски в Европа

Не знае, дали САЩ ще прехвърли ядрено оръжие от Германия, но иска войските да са оборудвани добре