Правителството на Полша е изправено пред нарастващ натиск да разследва твърденията, че незаконно е използвало шпионския софтуер Pegasus срещу своите опоненти. Това предаде Euronews.

Либералният вестник Gazeta Wyborcza публикува в понеделник доклад, в който се посочва, че Централното антикорупционно бюро на Полша е закупило софтуера още през 2017 г. и че оттогава го използва. Инструментът позволява на потребителите му да проникват дистанционно в телефони без знанието на собствениците, да получават достъп до съдържанието или дори да поемат контрола над устройството.

Разследване от 2021 г. установи, че Pegasus, създаден от израелската компания NSO Group, е бил използван от правителства по целия свят за шпиониране на активисти, журналисти и политици - включително във Франция, Испания и Унгария. NSO Group настоява, че единственото предназначение на продукта ѝ е за борба с тероризма и организираната престъпност.

Макрон и френски министри сред шпионираните в аферата Pegasus

Макрон и френски министри сред шпионираните в аферата Pegasus

Израелската NSO Group отрече някога да са поддържали "списък с потенциални, минали или съществуващи цели"

Сега в Полша има твърдения, че софтуерът е използван от правителството, за да атакува и хакне няколко опозиционни фигури. Gazeta Wyborcza също така твърди, че той е бил закупен за повече от 5 млн. евро със специални средства на Министерството на правосъдието, предназначени за жертви на престъпления.

Обвиненията за хакерски атаки бяха наречени "полски Уотъргейт" - препратка към скандала от 1972-1974 г., довел до оставката на бившия президент на САЩ Ричард Никсън.

Миналия месец Асошиейтед Прес съобщи, че телефонът на полския опозиционен сенатор Кшищоф Брейза е бил хакнат 33 пъти през 2019 г., може би чрез използване на Pegasus. Атакувани са били и телефоните на известния опозиционен адвокат Роман Гиертих и на прокурора Ева Врзошек - и двамата изразявали противоположни позиции на тези на управляващата партия.

Въпреки тези твърдения полското правителство омаловажава ситуацията. Заместник-министърът на правосъдието Михал Вош публикува в Twitter снимка на игрова конзола от 90-те години на миналия век, също наречена Pegasus, и нарече обвиненията "претоплена манджа".

За опозицията обаче твърденията са пряка атака срещу демокрацията. Богдан Клих, евродепутат от опозиционната партия "Гражданска платформа", написа в Twitter, че "полският Уотъргейт разширява обхвата си".

"Pegasus не само е използван незаконно, но и е купен незаконно", пише Клих, визирайки държавните средства, използвани за закупуването на шпионския софтуер.

Правителството на Полша непрекъснато отхвърля обвиненията, че дори е купило Pegasus, и отказва да започне разследване по случая.

Ще забрани ли ЕС израелския шпионски софтуер на NSO Group?

Ще забрани ли ЕС израелския шпионски софтуер на NSO Group?

Смята се, че той се използва за следене на политици, журналисти, активисти