Служител на международна организация със статут на дипломат е задържан в Русия при получаване на подкуп за изготвяне на фиктивни документи за освобождаване от мита при внос на алкохол, съобщи Центърът за връзки с обществеността (ЦВО) на федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, цитирана от "Интерфакс".

"При получаване на подкуп в размер на 20 хил. евро за изготвяне на фиктивна товарителна документация за освобождаване от митнически сборове при внос на търговски количества алкохол, служител на международна финансова организация с дипломатически статут, гражданин на Република Полша, е извършила престъпление. Малгожата Ева Бокшнайдер беше заловена на местопрестъплението", съобщи ФСБ.

Руската специална служба добави, че полската гражданка е била обявена от руското външно министерство за "персона нон грата", тя е била помолена да напусне територията на Руската федерация в рамките на една седмица.

"Също така в резултат на комплекс от оперативно-издирвателни мерки е установен склад за съхранение на контрабанден алкохол, задържани са трима руски граждани, участващи в организирането на канали за нелегален внос на алкохолни продукти в Руската федерация. Иззета е контрабандна пратка алкохол с обем от повече от 40 тона на стойност над 2 милиона долара", се казва в съобщението на ФСБ.

На свой ред официалният представител на Министерството на вътрешните работи Ирина Волк каза пред репортери, че следователи от транспортния отдел на МВР са образували наказателно дело за контрабанда на алкохол и продажба на стоки без маркировка.

"Според разследващите двама граждани са пренесли незаконно контрабандна пратка алкохол през митническата граница. Транспортирането е извършено въз основа на фиктивни товарителни документи. Извършителите са предали част от стоката на съучастник за продажба, Останалата част от пратката е била складирана в един от складовите комплекси в Московска област", каза Волк.

Русия гони 45 полски дипломати

Русия гони 45 полски дипломати

Реципрочна мярка след полското решение