Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Израел в сряда с дневен ред Иран, COVID-19 и израелското анексиране на палестински селища, носи със себе си един голям навигационен неизказан въпрос, който вероятно ще оформи разговорите. Подобно на героинята на Мариса Томей, Мона Лиза Вито във филма "Моят братовчед Вини", всички участници ще могат да чуят тиктакането на часовник, което означава, че времето изтича за всички големи планове, които може да са имали заедно, пише за "Аарец", Дейвид Роткопф, старши сътрудник в Университета "Джон Хопкинс" по международни изследвания и гостуващ учен във фонда за международен мир "Карнеги".

Ако политическите анкети и състоянието на задълбочаваща се криза в САЩ са някакви индикации, лудият влак на Тръмп вероятно ще напусне гарата следващия януари и заедно с това, възможността за Бенямин Нетаняху, неговия нов партньор Бени Ганц и израелското дясно, да сключат сделка с американски лидери, които споделят техните крайни възгледи.

Съперникът на Доналд Тръмп, Джо Байдън, който непрекъснато води Тръмп в национални проучвания и го води в проучвания в ключови щати и колегите му от Демократическата партия вероятно ще доведат до завръщане към ерата, наподобяваща ерата на Обама в отношенията на САЩ с управляващите Израел.

Или да кажем, че евангелският Помпео и участниците в срещите тази седмица, ще се изправят пред възможността на настъпващия крах на Тръмп и че скоро президентът, неговите евангелски помощници като вицепрезидент Майк Пенс и Помпео и неговите съветници, които подкрепят твърдата израелска линия, както зет му Джаред Кушнер, посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман и мегадонора Шелдън Аделсън, всички те ще изчезнат от американския политически живот.

Изглежда те няма да бъдат издигнати на политическия рай и за някои - като Тръмп и Кушнер - светът, до който ще се транспортират, може да изглежда по-скоро като съдебна палата.

Последствията от подобна трансформация трябва да са кристално ясни за Нетаняху, който страда силно от политически хлад по време на последния път, когато демократите бяха на власт.

Тръмп, разбира се, може да спечели и преизбиране. Но след като американците са изправени пред най-тежката си криза в общественото здравеопазване след пандемията от грип през 1918 г. и най-лошата си икономическа криза след Голямата депресия - с шансове за възстановяване преди ноември изглеждат отдалечени - то Биби, Бени и Майк знаят, че това е доста възможна и голяма промяна.

Помпео в Израел за обсъждане на спорните планове за анексия на Западния бряг

Помпео в Израел за обсъждане на спорните планове за анексия на Западния бряг

Помпео разкри, че иска да обясни "Визията за мир" на президента Доналд Тръмп лично пред Нетаняху и Ганц.

Тази промяна почти незабавно ще доведе до промяна от политиката на Тръмп по отношение на Иран и усилие да се върне към нещо като ядрената сделка на Обама с Иран. Това ще доведе до категорично отхвърляне на израелските планове за анексиране от страна на САЩ и много по-активен натиск за палестинските права и решение за две държави от страна на САЩ.

И разбира се, цялата фантазия за "плана за мир в Близкия изток" на Кушнер вероятно ще се окаже като инициативите за борба с пандемията на Кушнер, сред най-грозните провали на ерата на Тръмп. (Въпреки че, за щастие, поне засега, палавият му и непредпазлив "план за мир", измерен в човешки живот е нанесъл по-малко вреди от неговите "експертни" съвети, свързани с COVID.)

Фактът, че може да влезем в навлезем в последните часове на съюза между екстремистки политически актьори и действия в САЩ, и в Израел, може да бъде източник на оптимизъм за някои. Но както при всички апокалиптични обрати на историята, най-добре е да се продължи с повишено внимание и може би дори здравословна доза опасения.

Ако Биби знае, че са останали само шест месеца да действат безнаказано при анексиране на селища или взривяване на ирански позиции в Сирия или на техни пълномощници или за засилване на натиска върху режима в Техеран, то вероятно ще настоява да постигнат колкото могат повече по тези програми в следващите месеци.

Ако Тръмп спечели, добре. Няма минус. Но ако Байдън е на поста през януари, което е възможност, която не могат да изключат, действията след това ще водят до последствия, като потенциално отхвърляне и дори наказания и санкции от САЩ.

Помпео също знае това и като политик, който има големи амбиции с или без Тръмп на поста, ударът върху Иран и разширяването на земята, контролирана от израелското правителство, биха му натрупали дълготрайния активи както с евангелистите, така и с дясното крило на Републиканска партия.

Дискусиите за COVID са, разбира се, чисто замазване на прозорци. Както може да види всеки, който може да прочете статистическа таблица, никой с нормално мислене не би взел съвет от администрацията на Тръмп как да управлява тази или друга пандемия. (Всъщност, фактът, че Помпео прави това пътуване на първо място, в разгара на тази криза, въпреки препоръките на Държавния департамент за пътувания, е още един знак от Trump & Co. безразсъдно желаят да обявят победа над вируса дори докато бушува, и че те продължават да пренебрегват напълно науката, медицината, математиката и историята, погрешно вървят по позорния си път по време на това бедствие.)

Следователно за Израел, за палестинския народ, за Близкия изток и за света е ясно, че дори и в момент на сериозна пандемия, която има ужасяваща цена и икономически срив, които изпратиха света в рецесия и ще отнеме години да се възстановим, това не са единствените заплахи, пред които сме изправени.

Отчаяният Тръмп, неговите цинични и опортюнистични активисти като Помпео и израелски лидер, който е в също толкова несигурно положение, може да използват разсейването в този мрачен момент в историята... за да стане още по-мрачен. Също така е фактът, че Помпео, макар и помпозен, арогантен и подмазвач, също е умен и по-способен от много други в Тръмпленд.

В моменти като този, човек може само да се надява, че абсолютната некомпетентност на останалата част от администрацията на Тръмп ще ограничи щетите, които могат да нанесат Помпео и неговите израелски събеседници. Но това е крехка надежда, тъй като нанасянето на щети се оказва единственото нещо, в което и Тръмп, и Нетаняху са наистина добри.

Иран: Администрацията на Тръмп е най-лошата в историята на САЩ

Иран: Администрацията на Тръмп е най-лошата в историята на САЩ

Според Рохани, Белия дом е " безчовечен, жесток и некомпетентен"