Държавният секретар на САЩ Майк Помпео днес е на посещение в Черна гора и Северна Македония, за да обсъди ролята им в НАТО, съобщава "Ройтерс".

Помпео кацна в черногорската столица Подгорица от Рим, като стана най-високопоставеният американски официален представител, посетил Черна гора след обявяването на нейната независимост през 2006 г. Той ще бъде и най-висшият американски официален представител, който ще посети Северна Македония от 2000 г. насам в кратка визита по-късно днес преди да отиде в гръцката столица Атина.

Американски официални лица уточниха, че Помпео щял да обсъди въпроси във връзка със сигурността, като се има предвид, че Черна гора се присъедини към ръководения от САЩ западен военен алианс през 2017 г., а Северна Македония се очаква да се присъедини до края на годината, след като членството ѝ бъде ратифицирано от останалите страни членки на алианса.

"Фокусът тук е върху съюзници 29 и 30 на НАТО", коментирал високопоставен служител на Държавния департамент, като добавил: "Това подчертава важността на разширяването на НАТО, политиката на отворени врати." Той подчертал и стратегическата важност на адриатическото крайбрежие на Черна гора.

"И разбира се, и в двете страни, смятам, ще говори за опитите на Русия да всява раздор там", изтъкна официалното лице, припомняйки твърденията за участието на Русия в опит за преврат в Черна гора през 2016 г. и намеса в опита на Северна Македония за разрешаване на дългогодишната вражда с Гърция.

Затвор за двама политици в Черна гора за заговор за инспириран от Русия преврат

Затвор за двама политици в Черна гора за заговор за инспириран от Русия преврат

Планирали насилствен преврат с помощта на Русия през 2016 г.

Двама служители на руските специални служби и двама политици от опозицията бяха сред 13 души, осъдени вчера заради заговор в деня на изборите през 2016 г., целящ свалянето на правителството на Черна гора, убийство на премиера и инсталиране на проруски съюз на власт.

Москва многократно е отхвърляла обвиненията за ролята си като "абсурд", а всички обвинени отрекоха неправомерни действия.

В присъдата се казва, че една от целите на опита за преврат е да се предотврати присъединяването на Черна гора към НАТО, която обяви независимост от Сърбия през 2006 г. Черна гора също така иска да се присъедини към Европейския съюз.

Опитите на Северна Македония да се интегрира в институциите на Запада бяха възпрепятствани, докато не се договори с Гърция през миналата година за новото си име. Гърция отдавна настоява, че "Македония", името, което страната избра след разпадането на Югославия, предполага териториални претенции към гръцката област с това име.

Свързаха отровителя на Гебрев и Скрипал с армията „Вагнер“ и преврата в Черна гора

Свързаха отровителя на Гебрев и Скрипал с армията „Вагнер“ и преврата в Черна гора

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев...