Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова европейските страни да се отнасят по-сериозно към рисковете за своята сигурност, идващи от Русия и Китай, предаде "Гласът на Америка". Изявлението беше направено по време на онлайн събитието "Брюкселски форум", организирано от германския фонд "Маршал".

По думите на Помпео, докато САЩ разглеждат политиката на руските власти като сериозна заплаха, редица европейски страни се отнасят към Москва с доста по-малко бдителност. Той посочи, че военните разходи на Германия са под 2% от брутния продукт на страната.

Американската страна смята, че Европа трябва да повиши нивото си на отговорност по отношение на своята отбрана.

Държавният секретар смята също, че със строителството на газопровода "Северен поток 2" Германия увеличава както своята зависимост Русия, така и тази на ЕС.

"Значителна част от енергията в Германия ще бъде обвързана с Русия по такъв фундаментален начин, че Владимир Путин, който вероятно ще остане на власт достатъчно дълго, ще има реална възможност да нанесе голяма щета на Германия, ако реши да го направи." - подчерта Помпео.

Припомняме, засега строителството на газопровода е спряно заради наложените от САЩ санкции. Русия обаче прави всичко възможно той да бъде завършен, Германия също заяви такова желание. Агенция Bloomberg съобщи, че Берлин е поискал от партньорите си от ЕС съвместен отговор срещу американските санкции.

Притискат Меркел да е по-твърда за санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Притискат Меркел да е по-твърда за санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Германия подготвя отговор