Съединените щати трябва дипломатически да признаят Тайван за свободна и суверенна държава. Това заяви бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео при посещението си в Тайпе, съобщава "Франс прес".

По време на мандата на Помпео в администрацията на Доналд Тръмп САЩ засилиха официалния обмен с Тайван, което бе остро противопоставяне спрямо Китай. Самият Помпео обаче не се застъпи публично за официално дипломатическо признаване на Тайван, докато беше на власт.

Вашингтон е най-важният съюзник и основен доставчик на оръжия на Тайван, въпреки че през 1979 г. промени дипломатическата си позиция в полза на Пекин.

Китай удря САЩ със санкции заради продажбата на оръжие на Тайван

Китай удря САЩ със санкции заради продажбата на оръжие на Тайван

Ще бъдат санкционирани водещи US производители на аерокосмическа и отбранителна техника

По мое мнение американското правителство трябва незабавно да предприеме необходимите и отдавна закъснели стъпки в правилната и очевидна посока - да предложи на Тайван дипломатическо признаване от Америка като свободна и суверенна страна, подчерта Помпео.

"Това е реалността. Това са фактите... няма нужда Тайван да обявява независимост, защото той вече е независима нация", категоричен бе той.

Помпео също така представи руската война в Украйна като битка на демокрации и автокрации, възхвалявайки Тайван за това, че е на фронтовата линия в тази борба между "свободата и тиранията".

Китай предупреди САЩ с война заради Тайван

Китай предупреди САЩ с война заради Тайван

Китай все пак вярва, че САЩ са една от най-важните държави и отношенията са важни, да не ги развалят

Тайван се очерта като ключов фактор в обтегнатите отношения между Китай и САЩ, най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова въпреки липсата на официални дипломатически отношения.

Тайван настоява, че е независима държава и се зарича да защитава своята свобода и демокрация. Китай редовно определя острова като най-чувствителния въпрос в своите отношения със САЩ.

Въпреки че САЩ признават само единен Китай, те са задължени по закон да предоставят на Тайван средства за защита и отдавна следват политика на "стратегическа неопределеност" относно това дали ще се намесят военно, за да защитят Тайван в случай на китайско нападение.