САЩ счита решението на Международния наказателен съд - МНС за разследване в Афганистан за политическа вендета, обяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпео, говорейки пред репортери в Държавния департамент, цитиран от СиЕнЕн и ТАСС.

Той остро критикува решението на Апелативния състав на МНС да одобри искането на прокуратурата за разследване на възможни престъпления, извършени в Афганистан. Държавният секретар го нарече "наистина поразителна стъпка на безотговорна политическа институция, прикриваща се като легален орган".

Както подчертава ръководителят на американската дипломация, САЩ ще защитят своите служители от този "коварен беззаконен съд" и "средство за политическа вендета". По-рано апелативният състав на МНС единодушно одобри искането на прокурора за разследване на възможни престъпления, извършени в Афганистан.

Прокуратурата на МНС започна предварително разследване на ситуацията в Афганистан през 2006 г., а през 2017 г. изпрати искане до досъдебния състав с искане за разрешение за разследване на възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с въоръжения конфликт в Афганистан на 1 май 2003 г., както и подобни престъпления, свързани с конфликта, които биха могли да бъдат извършени в други страни.

В рамките на този случай разследването може да включва бойци от радикалните талибани, афганистански войници и американци, по-специално служители на ЦРУ, за престъпления в тайни затвори в Полша, Литва и Румъния.

Това искане е отхвърлено в съответствие с решението на досъдебния състав от 12 април 2019 г. и е посочено като основа, че процесът няма да бъде в интерес на правосъдието и че перспективите за успешно разследване и наказателно преследване са изключително ограничени.

Прокуратурата на МНС обаче оспори това решение в апелативния състав.

САЩ не са член на МНС през 2002 г. те приеха специален закон, който позволява използването на военна сила за освобождаване на американски граждани и съюзни държави, задържани по заповедта на МНС.

През март 2019 г. Вашингтон наложи ограничения върху издаването на визи на представители на МНС, които според мнението на американските власти са пряко отговорни за разследвания срещу американските военни.

Правилата на съда от своя страна позволяват възможността да се повдигнат обвинения на граждани на всяка държава, ако извършат престъпления на територията на държави, ратифицирали Римския статут, тоест те са страни по МНС.

По думите на Помпео, "още по-безразсъдно е това решение да дойде само дни след като САЩ подписаха историческа мирна сделка за Афганистан, която е най-добрият шанс за мир от поколение." САЩ разполага с "доказателства, които предполагат, че са положени усилия за предоставяне на дезинформация на съда от страна на чужди страни".

Администрацията на Тръмп предприема редица стъпки, за да възпира разследването. Миналият март Помпео предупреди, че САЩ ще откажат или отменят визите за служители на Международния наказателен съд, а миналия април, преди решението на апелативния съд, САЩ отмени визата за главен прокурор.

Коалицията за МНС в четвъртък призова САЩ да спазват решението на апелативния съд и да не предприемат наказателни действия срещу служители на МНС.

Американският съюз за граждански свободи похвали решението на МНС да разреши разследването, допълва СиЕнЕн.

Зелена светлина на разследването за военни престъпления на САЩ и други в Афганистан

Зелена светлина на разследването за военни престъпления на САЩ и други в Афганистан

Това постанови Международният наказателен съд в Хага

МНС е независима съдебна институция, която може да съди и наказва отделни лица за най-тежки нарушения, засягащи цялата международна общност: геноцид, престъпления против човечеството, упражняване на агресия, както и военни престъпления.

Международният наказателен съд се различава от Международния съд на ООН, той не е част от подчинените на ООН органи, но поддържа тесни отношения с ООН. МНС разглежда казуси, засягащи индивидуални престъпления, докато Съдът на ООН поема разрешаването на правни спорове между отделни държави.

На 17 юли 1998 г. на дипломатическата конференция в Рим, свикана с цел да се доведе до край статутът по създаването на Международния наказателен съд привлича присъствието на представители на 160 държави, 17 междуправителствени организации, 14 специализирани агенции към ООН и над 250 неправителствени организации.

Римският статут се приема с вота на 120 гласували "за", 7 - "против" и 21 - "въздържали се".

От април 2012, МНС се състои от 121 Държави-членки:

В Европа: Германия, Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Македония, Малта, Черна гора, Молдова, Норвегия, Холандия, Полша, Португалия, Чешката република, Румъния, Великобритания, Сан Марино, Сърбия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария.

В Африка: Бенин, Ботсвана, Буркина Фасо, Бурунди, Кабо Верде, Конго, Демократична република Конго, Коморските острови, Джибути, Габон, Гамбия, Гана, Гвинея, Кения, Лесото, Либерия, Мадагаскар, Малави, Мали, Мавриций, Намибия, Нигер, Нигерия, Уганда, Централна Африканска република, Сенегал, Сейшелските острови, Сиера Леоне, Танзания, Чад, Тунис, Замбия.

Америка: Антигуа и Барбуда, Аржентина, Барбадос, Белиз, Боливия, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Гренада, Гватемала, Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Перу, Доминиканската република, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсънт и Гренадини, Суринам, Тринидад и Тобаго, Уругвай, Венецуела.

Азия: Афганистан, Бангладеш, Камбоджа, Южна Корея, Япония, Йордания, Малдивите, Монголия, Филипините, Таджикистан.

Други: Австралия, Островите Кук, Фиджи, Маршаловите острови, Науру, Нова Зеландия, Самоа, Източен Тимор, Вануату.

Държави, отказали да ратифицират статута: Съединените американски щати, Израел, Русия, Китайската народна република, Судан.