Разследването на предполагаеми военни престъпления от страна на САЩ и други в конфликта в Афганистан може да продължи. Това постанови Международният наказателен съд (МНС) в Хага, съобщават световните информационни агенции.

МНС отмени след обжалване предишно решение за блокиране на разследването.

САЩ зове Афганистан да не пропуска историческа възможност за мир

САЩ зове Афганистан да не пропуска историческа възможност за мир

За действия на всички фронтове настоява американският специален пратеник

Очаква се действията на талибаните, афганистанското правителство и американските войски да бъдат разследвани от май 2003 г. насам.

САЩ не са част от основополагащия договор за съда и съответно не са член на МНС, като не признават, че той има юрисдикция и пълномощия по отношение на американските граждани.

Афганистан е член на съда, но властите възразиха срещу разследването.

САЩ незабавно могат да започнат изтегляне от Афганистан

САЩ незабавно могат да започнат изтегляне от Афганистан

След историческото споразумение с талибаните

През април 2019 г. състав на МНС определи по досъдебно производство, че разследването не трябва да продължава, защото няма да "обслужи интересите на правосъдието".

Прокурор Фату Бенсуда се стреми към официално разследване на предполагаемите престъпления от 2017 г. насам.

САЩ се противопоставят на разследването, а миналата година администрацията на президента Доналд Тръмп наложи ограничения за пътуване и други санкции на служители на МНС. Тръмп също така помилва войски, преследвани в САЩ за предполагаеми военни престъпления в Афганистан.

Решението на МНС идва дни след като САЩ и талибаните подписаха споразумение, целящо да доведе до мир в Афганистан след повече от 18 години конфликт.

В доклад на МНС от 2016 г. се казва, че има разумно основание да се смята, че американските военни са извършвали изтезания в тайни места за задържане в Афганистан, управлявани от ЦРУ.

В доклада се казва също, че е разумно да се смята, че афганистанското правителство и талибаните са извършили военни престъпления.

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

Майк Помпео посъветва талибаните да прекъснат връзките си с Ал Кайда