Американският специален пратеник в Афганистан Залмай Халилзад призова афганистанците да не пропускат историческа възможност за мир, съобщава "Спутник".

"Трябва да действаме на всички фронтове, за да премахнем препятствията, които забавят прогреса ни към преговорите между отделните афганистански фракции. Призовавам всички афганистанци да се възползват от случая, да поставят страната на първо място и да не пропускат тази историческа възможност", написа Халилзад в Туитър.

Дипломатът отправи призива си, след като авиацията на САЩ предотврати атака на талибаните срещу афганистанските сили в провинция Хелманд. Това беше първата бомбардировка, откакто на 22 февруари беше обявено примирие за подписването на споразумение между САЩ и талибаните.

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

Майк Помпео посъветва талибаните да прекъснат връзките си с Ал Кайда

Споразумението, подписано в Доха на 29 февруари, предвижда съкращаване на военния контингент на САЩ в Афганистан до 8600 военнослужещи за 135 дни, както и пълното изтегляне на американските и натовските сили в 14-месечен срок, при условие че талибаните се въздържат от насилие.

Друга от поставените цели е да се създадат благоприятни условия за диалог между афганистанските фракции чрез освобождаването на 5000 талибани и 1000 затворници, поддържащи правителството, преди 10 март.

Халилзад подчерта, че "Съединените щати се ангажират да улеснят размяната на затворници" и ще се постараят двете страни да освободят "значителен брой" от тях.

Талибаните и САЩ намаляват насилието в Афганистан през следващите 5 дни

Талибаните и САЩ намаляват насилието в Афганистан през следващите 5 дни

Периодът за намаляване на насилието ще започне през следващите пет дни

Междувременно говорителят на Съвета за национална сигурност на Афганистан Джавид Файсал обвини талибаните в нарушаване на споразумението и поставяне в риск на историческа възможност за мир заради извършените от тях 76 нападения срещу афганистанските сили в началото на месеца.

Афганистан преминава през криза заради нападенията на талибаните, а от 2015 г. - и от терористичната групировка Ислямска държава, независимо от силното военно присъствие на САЩ и съюзниците им.

Над 100 000 цивилни са загинали през последните 10 години заради конфликта в Афганистан.