Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Атина при изключителни мерки за сигурност от страна на гръцките власти, предаде БНР. Снощи той кацна на международното летище "Елефтериос Венизелос".

Днес в 10.30 ч. Помпео ще разговаря с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, а по-късно му предстоят срещи с министрите на отбраната Николаос Панайотопулос и с гръцкия външен министър Никос Дендиас.

Гръцките медии открояват три основни теми, които ще бъдат обсъдени по време на визитата - двустранното споразумение за взаимно отбранително сътрудничество, инвестирането в гръцката военна инфраструктура, а също и в енергетиката.

Вашингтон подкрепя Гърция, Израел и Кипър за съвместния им проект по изграждането на тръбопровода "Ийст Мед", известен още като Източно-средиземноморския газопровод, който ще подпомогне диверсификацията на газовите доставки на Балканите.

Кипърският въпрос също ще бъде част от дневния ред на посещението на Помпео в Гърция, като се очаква държавният секретар да изрази подкрепа за позицията на Атина и Никозия и да призове за стабилност и сътрудничество.

САЩ и Черна гора подписват мащабно военно споразумение

САЩ и Черна гора подписват мащабно военно споразумение

Тактически транспортни средства за 36 млн. долара...