САЩ ще доставят на Черна гора леки тактически транспортни средства на обща стойност от 36 милиона долара, предаде радио "Свободна Европа".Новината беше съобщена от държавния секретар Майк Помпео по време на визитата му в балканската страна, която наскоро се присъедини към НАТО.

По думите му, двете страни са на прага на подписването на голямо военно споразумение. Тактическите транспортни средства ще бъдат доставени веднага след като бъдат доуточнени детайлите по споразумението.

Помпео подчерта че САЩ продължават да подкрепят Черна гора за присъединяването й към ЕС. От своя страна черногорският президент Мило Джуканович отбеляза, че като член на НАТО страната му остава надежден партньор на САЩ в региона.

Американският държавен секретар се срещна също с премиера на Черна гора Душко Маркович и с министъра на външните работи Сръджан Дарманович. При разговорите той заяви, че Черна гора е малка страна, но играе важна роля в региона.

Помпео е в Черна гора, обсъжда НАТО и намесата на Русия

Помпео е в Черна гора, обсъжда НАТО и намесата на Русия

Ще посети и Северна Македония

Преди срещата беше съобщено, че Помпео ще обсъди с черногорските лидери и опитите на Русия да всява раздор на Балканите с оглед на опита за преврат в Черна гора през 2016 г. и намесата в процеса на разрешаване на дългогодишните спорове между Северна Македония и Гърция.

Припомняме, двама служители на руските специални служби и двама политици от опозицията бяха сред 13-те души, осъдени заради заговор в деня на изборите в Черна гора през 2016 г., целящ свалянето на правителството, убийство на премиера и инсталиране на проруски съюз на власт.Москва многократно е отхвърляла обвиненията за ролята си като "абсурд", а всички обвинени отрекоха вината си.

Затвор за двама политици в Черна гора за заговор за инспириран от Русия преврат

Затвор за двама политици в Черна гора за заговор за инспириран от Русия преврат

Планирали насилствен преврат с помощта на Русия през 2016 г.

В присъдата се казва, че една от целите на опита за преврат е да се предотврати присъединяването към НАТО на Черна гора, която обяви независимост от Сърбия през 2006 г.

Опитите на Северна Македония да се интегрира в институциите на Запада бяха възпрепятствани, докато не се договори с Гърция през миналата година за новото си име. Гърция отдавна настоява, че "Македония" - името, което страната избра след разпадането на Югославия, предполага териториални претенции към гръцката област с това име.