Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео призна, че системите за противовъздушна отбрана в света не винаги показват желания резултат. Той каза това в сряда в интервю за репортери, придружаващи го при пътуване до Джида. Ръководителят на американската дипломация пристигна там, за да се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман ал Сауд. Текстът на разговора бе разпространен от пресслужбата на Държавния департамент.

Експерти на ООН разследват атаката срещу Саудитска Арабия

Експерти на ООН разследват атаката срещу Саудитска Арабия

Сформира се международна комисия

Помпео беше попитан защо саудитските сили, които са въоръжени с противоракетните ракетни системи американските "Пейтриът", не успяха да отблъснат атаката на дроновете върху петролните съоръжения на Саудитска Арабия. "Системите за противовъздушна отбрана понякога показват противоречиви резултати по целия свят, дори най-добрите не винаги прехващат [цели]. Той ще работи, за да гарантираме, че подобни атаки вече не са успешни."

Държавният секретар разкритикува твърденията, че настоящата ситуация стана възможна поради оттеглянето на САЩ от Съвместния комплексен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена програма.

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с 18 дрона и 7 ракети
Обновена

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с 18 дрона и 7 ракети

Те обявиха, че нападението е извършено от северна посока

Освен това Помпео изрази увереност, че темата за нападението върху саудитските петролни съоръжения ще бъде повдигната в Съвета за сигурност на ООН следващата седмица както от американската страна, така и от представители на Саудитска Арабия.

"Сигурен съм, че в Ню Йорк ние и Саудитска Арабия ще говорим много за това. Саудитска Арабия стана страната, която беше нападната. Атаката беше на тяхна територия. Това беше акт на война, насочен директно срещу тях, и сигурен съм, че ще го направят ", каза той, отговаряйки на въпроса дали темата за атаките срещу петролните съоръжения на кралството ще бъде повдигната в Съвета за сигурност на ООН следващата седмица.

Рохани: Атаката срещу Саудитска Арабия е предупреждение

Рохани: Атаката срещу Саудитска Арабия е предупреждение

Не искаме конфликт в региона...Кой започна конфликта? Не са йеменците

През нощта на 14 септември предприятията на Саудитска Арамко в източна Саудитска Арабия бяха атакувани от безпилотни летателни апарати. Отговорността за това поеха йеменските бунтовници Хусит. Помпео обвини Иран в участие в атентатите. Техеран нарече това изявление неоснователно.