Президентът Доналд Тръмп може да нанесе ракетен удар срещу Сирия без разрешение от Конгреса. Такова право му дава чл. 2 от конституцията на САЩ, според който при заплаха или атака от друга държава държавният глава може да предприеме военни действия, като уведоми конгреса 48 часа преди началото на евентуална операция.
Това заяви номинираният за държавен секретар Майк Помпео по време на изслушванията пред американския сенат.

Той отбеляза неколкократно, че е против военни действия и е привърженик на дипломатическите решения при всякакви спорове и конфликти. Помпео допълни, че една от целите му е да види Сирия след управлението на Асад.

От своя страна сенаторите напомниха, че Сирия не представлява заплаха за САЩ и че военни действия от страна на Тръмп без разрешение от конгреса биха били основание за импийчмънт.

На Помпео бяха зададени въпроси и по разследването на руската намеса в американските президентски избори.

Той заяви, че оказва съдействие на спецпрокурора Робърт Мълър.
По думите му, действията на следователите при обиска в офиса на адвоката на Тръмп Майкъл Коен са били законни.

Марк Помпео: Край на "меката политика" спрямо Русия

Марк Помпео: Край на "меката политика" спрямо Русия

САЩ ще са лидер на демокрацията

По темата за Северна Корея той посочи, че е възможна ситуация, при която САЩ може да прибегнат към недипломатически мерки.

"Президентът даде ясно да се разбере - и аз съм съгласен с него, че може да дойде такъв ден. Може да настъпи ден, когато да видими ядрен арсенал, способен да атакува САЩ." - поясни Помпео, цитиран от Би Би Си.

По думите му, в подобна ситуация може да се наложат недипломатически действия. Той определи подобна ситуация като катастрофа.