Около 1000 унгарци протестираха в събота в Будапеща за пореден път срещу правителството на премиера Виктор Орбан, съобщи "Ройтерс".

Това бе последната от поредица по-малки демонстрации тази седмица, откакто неговата дясна партия "Фидес" прие законодателство, рязко повишаващо данъците за малките фирми.

Митингът в събота беше свикан от кмета на малкия град Питър Марки-Зай, независимият съперник на Орбан, чийто опозиционен съюз претърпя съкрушително поражение на парламентарните избори през април.

Малкият брой участници в митинга показва, че въпреки недоволството от последните реформи на Орбан за укрепване на държавните финанси на Унгария, антиправителствените настроения се борят да наберат сила дори в Будапеща, където опозицията имаше най-силното си представяне през април.

Пореден протест срещу повишението на данъците се проведе в Унгария

Пореден протест срещу повишението на данъците се проведе в Унгария

Опозицията ще се бори, за да отмени промените

Блокадата на мост в Будапеща във вторник не успя да спре одобрението на предложението на правителството за увеличаване на данъчната ставка за стотици хиляди малки фирми, въпреки критиките на някои бизнес групи и опозиционни партии.

Въпреки че Орбан ограничи цените на горивата и някои основни храни, инфлацията скочи до най-високото си ниво от две десетилетия, на 11,7% на годишна база през юни, принуждавайки централната банка да влезе в най-стръмния си цикъл на затягане на лихвените проценти от падането на комунистическото управление.

Въпреки това форинтът заобикаля рекордно ниски нива спрямо еврото, подхранвайки инфлационния натиск.

Унгария обяви извънредно енергийно положение

Унгария обяви извънредно енергийно положение

Страната забранява износа на енергийни източници, пада таванът на цените на комуналните услуги за домакинствата,

Унгария обяви енергийно извънредно положение заради продължаващото драстично покачване на цените на изкопаемите горива в Европа.

Въведе се забрана за износ на енергийни източници и се премахва дългогодишния таван на цените на комуналните услуги за домакинствата, използващи енергия над средните нива на потребление.

Мерките, които включват също така и план за увеличаване на вътрешния добив на природен газ до 2 млрд. куб. метра от досегашните 1,5 млрд. куб. м, ще влязат в сила от август, за да се гарантира непрекъснатото снабдяване с енергия през зимата, посочи Гуяш, цитиран от "Ройтерс".