Бившият президент на САЩ  Доналд Тръмп призова бившия си търговски съветник в Белия дом Питър Наваро да не дава показания пред Конгреса, предаде "Блумбърг"

Стана ясно, че Наваро също е сред приближените на Тръмп, получили призовки от комисия на Камарата на представителите - този път за разследване на реакцията на пандемията Covid-19.

"Призовавам Питър Наваро да не позволява на тези безпардонни демократи да дискредитират големите ни постижения", каза Тръмп в изявление в събота.

Тръмп се позовава на законови права да не се явяват съветници пред Конгреса.  Адвокатите на Тръмп вече инструктираха няколко лица, включително Стив Банън и бившия началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус, да се противопоставят на призовките.

Припомняме, че Банън е разследван за неуважение към Конгреса заради отказ да сътрудничи, но не се призна за виновен. Възможно е да получи присъди по обвиненията срещу него.

Банън не се признава за виновен в неуважение към Конгреса

Банън не се признава за виновен в неуважение към Конгреса

Той беше обвине заради отказа си да сътрудничи за щурма на Капитолия от 6 януари тази година

Представителят Джеймс Клайбърн от Южна Каролина, демократът, който председателства комисията за коронавирус, каза, че Наваро е бил призован, след като е отказал да сътрудничи с исканията на комисията.

Призовката изисква Наваро да представи документи до 8 декември, свързани с работата му по реакцията на пандемията на администрацията, както и да се яви за показания на 1 декември. Това включва доказателства, че той е спазил федералните закони за запазване на президентските записи.

Съд в САЩ не позволи на Тръмп да укрие документи за щурма на Капитолия

Съд в САЩ не позволи на Тръмп да укрие документи за щурма на Капитолия

Бившият президент вероятно ще обжалва

Клайбърн казва, че Наваро и други служители на администрацията на Тръмп "изглежда са дали приоритет на политиката пред реакцията на пандемията", когато случаите нараснаха през есента на 2020 г., включително като се фокусираха върху популяризирането на "Голямата лъжа на Тръмп, че резултатите от изборите са измамни".