Преди полета Белград-Москва на Ер Сърбия отново е постъпил сигнал за бомба, потвърдиха за сръбската агенция Танюг от Министерството на вътрешните работи на страната. Сигналът за взривното устройство е пристигнал по имейл.

Това е шестият сигнал за поставена бомба на полет от Сърбия за Русия за по-малко от седмица и всеки път полицията установява при внимателен оглед на самолета, че сигналите са фалшиви.

Предишните две съобщения са изпратени вчера, едното за полет до Москва, а другото за самолет, който трябваше да лети за Санкт Петербург, а от полицията припомниха, че са получили такива сигнали в понеделник и вторник, както и в петък миналата седмица.

"Полицията съвместно с прокуратурата работи за идентифициране и наказателно преследване на заподозрените, изпратили този и предишните фалшиви сигнали по електронната поща, заедно с антитерористичните звена, Дирекция "Гранична полиция", Дирекция "Транспортна полиция" и РПУ Сурчин.", съобщиха от сръбското МВР.

В неделя Украйна упрекна властите в Сърбия, че правят бизнес от пролятата украинска кръв заради руската агресия.

"(Сръбската авиокомпания) Air Serbia удвои директните си полети до Москва, докато авиопревозвачите от ЕС прекратиха полетите до Русия и затвориха въздушното пространство за всички руски самолети", написа в Туитър украинският заместник-министър на външните работи Емине Джепар.

Тя подчертава, че Сърбия е единствената държава в Европа с открито небе за Русия.

"За една държава кандидат за ЕС е нeдостойно да прави пари от кръвта на украинците," категорична е Джепар.

Изявлението й идва, след като вчера британското издание "Гардиън" съобщи, че руснаците използват вратичка, известна като "сръбската задна врата", за да летят до Европа, заобикаляйки забраната на ЕС за полети до и от Русия.

"Аерофлот" спира всички полети извън Русия от 8 март

"Аерофлот" спира всички полети извън Русия от 8 март

Това съобщи авиокомпанията

Компанията Air Serbia, която е предимно държавна собственост, удвои броя на директните полети от Москва до Белград до 15 седмично. Целта е да може да отговори на бързо нарастващото търсене, след като ЕС забрани на руски самолети и авиокомпании да навлизат във въздушното му пространство заради нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна.

В отговор Русия затвори небето си за самолети на ЕС и Великобритания.

Въпреки че Сърбия не е член на ЕС и отказа да наложи санкции срещу Русия, нейните самолети са свободни да пресичат въздушното пространство на Съюза. Това направи балканската страна "единственият европейски въздушен коридор, останал отворен за Русия", смята компанията за анализ на пътувания ForwardKeys.

По данни на компанията капацитетът на полетите между Русия и Сърбия се е увеличил с 50% през първата седмица на март спрямо седмицата преди руските танкове да влязат в Украйна. Очакваше се капацитетът да бъде увеличен още през следващите седмици, но в крайна сметка авиокомпанията се отказа от тази идея и реши да намали полетите до броя им отпреди забараната за полети до ЕС.

Руснаците, които пристигат в Сърбия, пътуват към Европа, като водещите дестинации са Кипър, Франция, Швейцария и Италия. Те също пътуват до Обединеното кралство, Словения, Австрия, Германия и Испания.