Десетки хиляди се събраха в различни европейски градове през уикенда, за да поискат свобода заради налаганите от властите ограничения срещу разпространението на коронавируса, съобщи ДПА, като се позова на данни на местните полицейски служби.

В Люксембург протестиращи щурмуваха зимен базар след митингите, като са пренебрегнали правилата за влизане на пазара и са изместили бариерите настрана, каза полицията. Коледният базар е бил затворен след сблъсъците. След като протестиращите са се насочили към Камарата на депутатите, входовете на сградата са били блокирани от полицаи. Около 2000 души са присъствали на демонстрациите.

Австрия удължи локдауна

Австрия удължи локдауна

Очаква се затварянето да продължи поне до 11 декември

Междувременно полицията в австрийската столица Виена съобщи, че 40 000 души са се събрали в събота, като много от тях са против мандата за ваксина, който се очаква да влезе в сила през февруари. Арестувани са петима души.

Протестиращите носеха табели с надписи "Не на задължителното ваксиниране" или "Исус защитава децата, а не ваксините". Много от тях са пренебрегвали изискванията за маска. Четирима полицаи са ранени при ареста на демонстрант в нетрезво състояние, съобщи полицията.

Припомняме, че Австрия е под блокада от средата на ноември, като ограниченията ще бъдат в сила до 11 декември. От февруари следващата година влиза в сила изискването за задължително ваксиниране. В момента са в сила редица строги ограничения за неваксинираните.

Около 5000 души се събраха на протест в Утрехт, въпреки че няма съобщения за насилие в холандския град, за разлика от последните демонстрации срещу правилата за коронавирус.

Хиляди на протест в Нидерландия срещу Covid мерките

Хиляди на протест в Нидерландия срещу Covid мерките

Жители на Утрехт поискаха "медицинска свобода"

Италианските власти също съобщават за различни демонстрации в цялата страна, вариращи от няколко десетки души в Рим до хиляди в Торино и Болоня. Няма съобщения за насилие, но множество случаи на хора, пренебрегващи правилата, изискващи използването на маска.

Белгийската полиция е използвала водни оръдия и сълзотворен газ в неделя, за да разпръсне протестиращите, съобщи АФП. Около 8000 души са участвали в протеста в Брюксел, завършил пред централата на Европейския съюз, като са скандирали "Свобода!".

Те са били значително по-малко от 35 000-те, които протестираха миналия месец, а полицията е била по-добре подготвена.

Задължават здравните служители в Белгия да се ваксинират

Задължават здравните служители в Белгия да се ваксинират

Отказалите без основателна причина ще бъдат уволнявани

"Covid = организиран геноцид" и "QR кодът е свастика", са гласели част от плакатите на демонстрантите.

В сряда председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен каза, че според нея е време да се мисли за задължителна ваксинация - предложение, което беше осъдено на протестите.