Записи от разговори на бившия президент на Украйна Петро Порошенко с бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и държавния секретар Джон Кери са предадени в кабинета на главния прокурор, за да се проучи възможността за държавна измяна от бившия президент на Украйна. Това съобщи във вторник депутатът от Върховната Рада Андрей Деркач, цитиран от ТАСС.

"Предадохме всички часове записи, с които разполагаме в канцеларията на главния прокурор, заедно с изявление за държавна измяна, както и факти за международна корупция, за да регистрира наказателно производство", обяснява депутатът.

Прокуратурата няма да разследва Барак Обама и Джо Байдън

Прокуратурата няма да разследва Барак Обама и Джо Байдън

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар съобщи, че не очаква разследване

Според Деркач записите на разговорите са направени от самия Порошенко, а журналисти ги предават на депутата, като записаните разговори са през 2015-2016 г. "Тези разговори ясно показват, че Байдън е управлявал Украйна", отбелязва депутатът.

По-рано на пресконференция Деркач представи аудио записи на телефонни разговори, в които според него Порошенко, Байдън и Кери обсъждат въпроси за вътрешната политика на Украйна

На един от записите на разговор между Порошенко и Кери, за който се твърди, че е на 3 декември 2015 г., американският официален служител призовава украинския президент да "обмисли възможността за решаване на проблема с подмяната на главния прокурор Виктор Шокин". Кери също така изтъква, че този въпрос притеснява вицепрезидента Байдън.

Главният прокурор на Украйна: Няма дело Burisma, то е само в нечия глава

Главният прокурор на Украйна: Няма дело Burisma, то е само в нечия глава

В управата на компанията беше Хънтър Байдън…

Записите съдържат и друга информация, която показва намесата на американски политици в делата на Украйна.

По-специално Байдън съветва възможно най-скоро за национализация на "Приватбанка", преди Доналд Тръмп да дойде на власт в САЩ.

Порошенко се отчита също така за повишаване на тарифи за населението на Украйна, реформиране на държавните предприятия. Деркач, коментирайки публикуваните записи, подчертава, че те съдържат основания за обвинения в държавна измяна за Порошенко.

Съндланд потвърждава договорка на Тръмп със Зеленски, "услуга за услуга"

Съндланд потвърждава договорка на Тръмп със Зеленски, "услуга за услуга"

Процесът би бил "по-прозрачен", ако Държавният департамент предостави документи