Президентът на Украйна Петро Порошенко не се страхува, че американският държавен глава Доналд Тръмп може да признае анексирането на Крим от Русия по време на предстоящата среща с руския президент Владимир Путин, увери украинският държавен глава, цитиран от ДПА.

Той се срещна с лидерите на страните членки на НАТО като част от срещата на върха на алианса, на която съюзниците вече потвърдиха ангажимента си към териториалната цялост на Украйна, отбелязвайки, че никога няма да признаят незаконното анексиране на украинската територия Крим от Русия през 2014 г.

Някои обаче се опасяват, че Тръмп може да се отметне от тази позиция по време на дългоочакваната среща с Путин, която е насрочена за 16 юли (понеделник), след като Тръмп преди отказа да изключи признаване на анексирането от страна на САЩ.

Тръмп може да признае Крим за руска територия

Тръмп може да признае Крим за руска територия

Ще разговаряме за всичко. Ще говорим за Украйна, ще разговаряме за Сирия

"Не се страхувам от нищо", коментира Порошенко, допълвайки: "Имаме абсолютно категорично послание както от Белия дом, така и от Държавния департамент" относно непризнаването на "незаконното анексиране на Крим".

Двудневната среща на върха на НАТО започна вчера с остра атака на Тръмп срещу Германия заради колаборацията ѝ с Русия около газопровода "Северен поток-2". Той също така нападна съюзниците в НАТО, че не разходват достатъчно средства за военни цели.

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

"Неуместно" и "нечестно" било Европа да харчи твърде малко за отбрана

Порошенко коментира, че "Северен поток-2" не е икономически проект, а е "абсолютно политически мотивиран, геополитическо настъпление на Русия".

Той подчерта, че Украйна разполага със система за транспорт на газ и капацитет за съхранение на синьо гориво, които могат да направят икономиката на Европа "много по-конкурентоспособна".

"Стискам палци да спрем "Северен поток-2" със съвместни и ефективни действия", изтъкна украинският държавен глава.