Президентът на Украйна Петро Порошенко видя в убийството на журналиста Павел Шеремет опит да се дестабилизира обстановката в Украйна.

"Според мен това е направено с една единствена цел – да се дестабилизира ситуацията в Украйна. Може би, в навечерието на други събития”, заяви президентът по време на среща с ръководителите на силовите ведомства. Срещата се е предавала по телевизия „112 Украйна”.

Петро Порошенко не изключва и зад престъплението да стоят чужди интереси.

Украинският президент е сформирал специална оперативна група под ръководството на директора на Националната полиция Деканоидзе, към която ще се присъединят и сътрудници на ФБР и европейски експерти.

По-рано съветникът на украинския вътрешен министър Зорян Шкиряк посочи, че има няколко версии за убийството на журналисти, но самият той е склонен на „руската следа”.

Много политици и журналисти считат, че Шеремет е убит заради професионалната си дейност. Той често работеше по темите за корупцията и злоупотребата с власт от страна на силовите структури.

Едновременно с това се отбелязва и че в последно време привърженици на президента започнаха пиар-атака в социалните мрежи против „Украинска правда”, където Шеремет работеше.

Павел Шеремет е известен руски, белоруски и украински журналист. Той се премести в Украйна с гръмкото изявление, че го прави по професионални причини, тъй като в Украйна има много повече свобода на словото.

Шеремет бе убит тази сутрин на път за работа, след избухна колата му. На този етап данните сочат за поставено взривно устройство в колата, което е задействано малко след запалването на автомобила.

Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко квалифицира гибелта на журналиста като убийство.