Убит е известен журналист, след като беше взривена бомба в колата му в украинската столица Киев, съобщават местни медии.

Порошенко очаква и други събития след убийството на Шеремет

Порошенко очаква и други събития след убийството на Шеремет

Целта е да се дестабилизира обстановката в Украйна

Топ журналистът на „Украинска правда” Павло Шеремет е загинал при експлозия, след като се качил в автомобил, за да се придвижи до работното си място тази сутрин, отбелязват от популярната медия, като се допълва, че автомобилът е на главния редактор.

Бомбата в автомобила е избухнала в 7:45 часа тази сутрин в централната част на Киев.

Снимка 245285

Източник: Украинска правда

От украинската прокуратура съобщиха, че в колата е била поставена бомба.

Украинският депутат Антон Герашченко, който е съветник на вътрешния министър, заяви пред местния телевизионен канал 112, че няма съмнение, че експлозията е предизвикана от взривно устройство, което е било задействано дистанционно или с часовников механизъм.

Шеремет запалил двигателя на колата и шофирал няколко метра преди бомбата да бъде задействана. Той е загинал на място. Автомобилът е изгорял напълно.

Президентът на Украйна Петро Порошенко поднесе своите съболезнования и написа в „Туитър”, че е „шокиран” и че „няма думи”. Той добави, че лично познава журналиста.

Роденият в Беларус 44-годишен журналист сериозно подразни официални представители в Беларус и Русия преди да се премести в Украйна, където той заяви, че има по-малко пречки за независима журналистика. 

Журналистът е работил за беларуски и руски медии преди да се премести в украинската столица преди пет години.

Убитият е много известен журналист и политически анализатор, специалист в отношенията между Русия и Украйна, както и развитието на бившите съветски републики.

Медийната компания, притежаваща Украинска правда”, е създадена през 2000 година от Георгий Гонгадзе – грузински журналист, убит на 17 септември 2000 година.