Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви възможността на Украйна да създава мощни ракетни системи, способни да ударят цели на значително разстояние, съобщава ТАСС.

В сряда на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана той обвини Русия за разпадането на системата за контрол на оръжията, Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа и Договора за ядрени ракети със среден обхват - ИНФ.

"Насърчават нас и нашите съюзници да търсим и намираме необходимите средства за гарантиране на нашата сигурност. Искам да отбележа, че това също премахва някои задължения на Украйна, задължения към които сме се придържали", коментира Порошенко.

Порошенко предупреди: Русия се подготвя за война с Украйна

Порошенко предупреди: Русия се подготвя за война с Украйна

Заплахата от военна офанзива на Русия била реална

"Подчертавам правото ни да създаваме модерни и ефективни оръжейни системи за самозащита, включително мощни ракетни системи. Това ще се превърне в стратегически фактор, възпиращ руския агресор и ще предостави нови възможности на войските да победят врага на значително разстояние", допълва президентът на Украйна.

На 1-ви февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон спира изпълнението на задълженията по Договора за ИНФ, тъй като смята, че Русия нарушава договора. В отговор руският президент Владимир Путин обяви на 2 февруари, че Москва ще преустанови участието си в това споразумението.

В изявлението в Люксембург днес премиерът на русия Дмитрий Медведев изтъква, че САЩ не само спират, но и разкъсват Договора ИНФ.

"Не може да се държите по този начин. Фактът, че по този начин, в резултат на едностранния отказ на Съединените американски щати, международният режим за сигурност в действителност е подкопан, никой не трябва да се съмнява в това", коментира Медведев, цитиран от ТАСС.

Парламентът на Украйна одобри участието на войски от САЩ и НАТО в учения

Парламентът на Украйна одобри участието на войски от САЩ и НАТО в учения

До 2000 войници, 40 кораба, 2 подводници, 41 летателни апарата и 100 колесни машини