Португалия е отговорна за престъпленията, извършени по време на трансатлантическото робство и колониалната епоха. Това заяви президентът на страната Марсело Ребело де Соуса, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че са необходими репарации.

В продължение на повече от четири века най-малко 12,5 милиона африканци са били отвлечени, насилствено транспортирани с европейски кораби на дълги разстояния и продадени в робство.

Оцелелите при пътуването са били принудени да се трудят в плантации в Америка - най-вече в Бразилия и Карибите, а други са печелели от труда им.

Португалия е трафикирала близо 6 милиона африканци - повече от всяка друга европейска страна. Въпреки това досега страната не се е изправяла срещу миналото си и ролята ѝ в трансатлантическото робство не се изучава задълбочено в училищата.

Президентът на Португалия подкани страната да се извини за ролята си в търговията с роби

Президентът на Португалия подкани страната да се извини за ролята си в търговията с роби

От 15-ти до 19-ти век милиона африканци са транспортирани през Атлантическия океан от португалски кораби

Вместо това колониализмът на Португалия, по време на който страни като Ангола, Мозамбик, Бразилия, Кабо Верде и Източен Тимор, както и части от Индия са били подложени на португалско управление, често се възприема като източник на гордост.

Ребело де Соуса заяви, че Португалия "поема пълна отговорност" за грешките от миналото и че тези престъпления, включително колониалните кланета, са имали "цена".

"Ние трябва да платим тази цена. Има ли действия, които не са наказани и виновните не са арестувани? Има ли стоки, които са били заграбени и не са върнати? Да видим как можем да поправим това", настоя той.

Марк Рюте се извини за ролята на страната му в робството и търговията с роби

Марк Рюте се извини за ролята на страната му в робството и търговията с роби

Нидерландия създава специален фонд по въпроса

Идеята за изплащане на репарации или други компенсации за трансатлантическото робство набира популярност в световен мащаб, включително се обсъжда създаване на специален трибунал по въпроса.

Активисти посочват, че репарациите и публичните политики за борба с неравенствата, причинени от миналото на Португалия, включително системния расизъм, са от съществено значение.

Миналата година Ребело де Соуса заяви, че Португалия трябва да се извини за трансатлантическото робство и колониализма, но не даде пълно извинение. Днес той отбеляза, че признаването на миналото и поемането на отговорност за него е по-важно от извинението.

"Извинението е лесната част", изтъкна президентът.