Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуса заяви, че страната му трябва да поеме отговорност и да се извини за ролята си в трансатлантическата търговия с роби, информира Ал-джазира. Това е първият път, когато португалски лидер предлага национално извинение.

От 15-ти до 19-ти век 6 милиона африканци са били отвлечени и насилствено транспортирани през Атлантическия океан от португалски кораби и продадени в робство, предимно за работа в плантации в Бразилия.

Ребело де Соуса посочи, че страната трябва да отиде отвъд простото извинение, въпреки че не даде никакви подробности. Извинението понякога е най-лесното нещо: извиняваш се, обръщаш гръб и работата е свършена. Португалия трябва да поеме отговорност за миналото си, за да изгради по-добро бъдеще, допълни той.

Ребело де Соуса направи изказването си, след като бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва, който беше в Португалия на първото си посещение в Европа от встъпването си в длъжност, направи обръщение към португалския парламент. Бразилия получава независимост от Португалия през 1822 г.

Признаването на експлоатацията на милиони поробени хора в продължение на повече от 300 години е стъпка към преминаване към общество с по-малко неравенство, посочи португалският държавен глава.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека каза на Португалия през 2021 г., че трябва да направи повече, за да се изправи пред колониалното си минало и ролята си в трансатлантическата търговия с роби като начин за борба със съвременния расизъм и дискриминация в страната. Важно е да се хвърли светлина върху исторически репресивните структури на колониализма, вкоренените расистки пристрастия и техните днешни разклонения, посочи комисар Дуня Миятович.

Марк Рюте се извини за ролята на страната му в робството и търговията с роби

Марк Рюте се извини за ролята на страната му в робството и търговията с роби

Нидерландия създава специален фонд по въпроса