Държавният съвет на Португалия в сряда с мнозинство одобри разпускането на парламента на страната, което означава предсрочни избори. Това съобщи АП.

Агенцията се позова на официалния сайт на президентската администрация.

До правителствената криза се стигна, след като на 27 октомври депутатите не подкрепиха представения проектобюджет за следващата 2022 година.

Португалската комунистическа партия и Левият блок се противопоставиха на инициативата на правителството, като поискаха, наред с други неща, реформи в системата на общественото здравеопазване, по-високи пенсии и по-голямо увеличение на минималната работна заплата.

Както съобщава агенция EFE, португалският президент Марсело Ребело ди Соуза предупреди, че в случай на неодобрение на проектобюджета за следващата година може да разпусне парламента и да обяви предсрочни избори в страната.

По време на дебатите премиерът Антониу Кошта увери, че няма да подава оставка, дори и Камарата да не одобри бюджета. Антониу Кошта уточни още, че в случай на предсрочни избори отново е готов да стане кандидат от Социалистическата партия за поста премиер.

Отказът на парламента да приеме бюджета може да доведе до затруднения при разпределението на средствата от Европейския фонд за възстановяване в страната. Португалия трябва да получи 16,6 милиарда евро от Брюксел до 2026 г.