Равинът Даниел Литвак, който ръководи еврейската общност в Порто, е задържан по разследване за това как точно руският милиардер Роман Абрамович се е сдобил с португалско гражданство.

Португалските власти започват да разследват натурализацията на Абрамович още през януари, пише BBC.

Абрамович пребиваваше във Великобритания, но на фона на рязкото охлаждане на отношенията между Лондон и Кремъл покрай отровната афера Скрипал и анексирането на Крим, той не поднови разрешителното си за пребиваване. Първоначално Абрамович получава израелски паспорт и безвизов достъп до Великобритания и ЕС. През 2021 г. придобива португалско гражданство въз основа на удостоверение от равин, че е потомък на сефарадски евреи, прогонени от Испания и Португалия от инквизицията.

С португалското граждавство Роман Абрамович получава и правото да живее във всяка от 27-те държави от ЕС.

Британското правителство издирва самолети и хеликоптери, собственост на санкционирани руснаци

Британското правителство издирва самолети и хеликоптери, собственост на санкционирани руснаци

Министъра на транспорта Грант Шапс е наредил на служителите си да събират разузнавателна информация за подозрителни самолети

Местният вестник Publico пише, че равинът е бил задържан, когато е трябвало да отлети за Израел. Прокуратурата е съобщила, че задържането е във връзка с корупция, фалшифициране на документи и пране на пари. А равинът ще се изправи пред съда днес.

Еврейската общност в Порто е реагирала с изявление, в което категорично отрича подозренията за нередности и нарича разследването част от клеветническа кампания.

Само преди дни заради  Роман Абрамович попадна под европейски и американски санкции и дори обяви британския футболен отбор "Челси", който притажаваше, за продажба.

Лондон наложи санкции на Роман Абрамович

Лондон наложи санкции на Роман Абрамович

Санкциите засягат и ФК Челси

Със увеличаване на напрежението между Русия и западните страни, още преди започването на експанзията, Ромен Абрамович явно се е прибрал в Русия, като дори беше част от руската делегация за преговори с Украйна на една от срещите.

Самоубийството на Березовски свързано със загубения процес срещу Абрамович

Самоубийството на Березовски свързано със загубения процес срещу Абрамович

По време на изслушването стана ясно също, че руският магнат не е имал охрана