Американският посланик в Германия Ричард Гренъл в интервю за в. "Райнише пост" обясни решението си да изпрати писма със заплахи от санкции до германски компании, участващи в изграждането на Nord Stream-2.

Според посланика главното му задължение като дипломат е да защитава интересите на страната си, а в писмата само повтаря публични изявления на американските власти: компании, опериращи в руския енергиен експорт, рискуват да бъдат подложени на санкции.

Гренъл подчерта, че "Северен поток II" не е икономически, а политически проект, който е необходим за създаване на алтернативен маршрут за транспортиране на руски газ до Европа, заобикаляйки Украйна.

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

ЕС и НАТО не са врагове на Русия

Текстът на писмото на Гренъл от неделя, 13 януари, беше разпространен от германския вестник в. "Билд". Документът беше изпратен на фирми, участващи в изграждането на газопровода "Северен поток-2". Действията на посланика осъдиха както германските власти, така и руското външно министерство.

Руският президент Владимир Путин подчерта, че дори след приключването на строителството на "Северен поток 2", транзитът на газ през Украйна ще продължи.