Посланикът на САЩ в Русия ще посети в затвора Пол Уилън, бивш морски пехотинец, задържан от Москва по обвинения в шпионаж, съобщиха от посолството в сряда.

Арестуван през 2018 г. в Русия, Уилън беше осъден за шпионаж през 2020 г. на 16 години затвор в Мордовия, руски регион, известен още от съветско време със своите наказателни колонии.

И Уилън, и правителството на САЩ отрекоха, че той е шпионин.

"Посланик Лин Трейси пътува до наказателна колония 17 в Мордовия, за да посети незаконно задържания американски гражданин Пол Уелън", се казва в публикация на посолството в приложението за съобщения Telegram.

"Тежкото положение на американски граждани, задържани в Русия, остава основен приоритет за правителството на САЩ и ние повтаряме нашия призив за незабавното освобождаване на Пол", се казва в съобщението.

Посолството не каза кога Трейси ще посети Уилън. Тя също така направи три посещения през последните месеци при Евън Гершкович, репортер на Wall Street Journal, който беше арестуван в Русия през март и също е изправен пред обвинения в шпионаж, които той отрича.

Администрацията на Байдън определи и двамата мъже като "неправомерно задържани", което означава, че смята, че обвиненията са неоснователни и че двамата са били насочени главно защото са американски граждани.

Уилън беше видян в рядко видео, излъчено в края на миналия месец от подкрепян от Кремъл новинарски канал. Белият дом каза, че е "успокояващо" да го види очевидно "непреклонен".

Миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря по телефона с Уилън. Администрацията на Байдън многократно е заявявала, че прави всичко възможно, за да го върне у дома.

Администрацията на Байдън извърши две размени на затворници с Русия на фона на влошените двустранни връзки поради нахлуването на Москва в Украйна. Съвсем наскоро Вашингтон осигури освобождаването на американската баскетболна звезда Бритни Грийнър през декември 2022 г. в замяна на търговеца на оръжие Виктор Бут.

Преговаря ли се за размяна и на руски опозиционери, гниещи в затворите?

Преговаря ли се за размяна и на руски опозиционери, гниещи в затворите?

Wall Street Journal публикува статия, озаглавена "Путин иска своя убиец обратно"