Президентите на страните от западна Африка започнаха да пристигат в бившата френска колония Кот д'Ивоар, съобщи БиБиСи.

Припомняме, преди дни държавите от Икономическата общност на западноафриканските държави ЕКОВАС обявиха, че ще изпратят делегация, която да се опита да убеди самопровъзгласилия се за президент Лоран Гбагбо да се оттегли. Днес в Кот д'Ивоар пристигат лидерите на Сиера Леоне, Бенин и Кабо Верде, който поставят ултиматум пред него да сдаде властта.

БиБиСи припомня, че до момента опит да убедят Гбагбо да се оттегли направиха бившият южноафрикански президент Табо Мбеки и Жан Пинг, председател на комисията на Африканския съюз.

Говорители на президента на Кот д'Ивоар увериха, че лидерите на страните от Африка ще бъдат посрещнати с подобаващото внимание. Въпреки това Лоран Гбагбо продължава да е повече от категоричен, че е легитимният президент на страната.

Вероятността той да се оттегли мирно от заемания пост е повече от малка, пише „Le monde". Изданието припомня, че вчера в интервю за вестника Гбагбо не изключи възможността страната да бъде обхваната от гражданска война.

Също вчера политическите партии, подкрепящи съперника на Гбагбо - Аласан Уатара, призоваха работещите във всички сектори за национална стачка. БиБиСи съобщава, че съгласие за участие в протеста са дали автобусните линии в столицата Абиджан. Транспортните съюзи в страната са близки до съперника на Гбагбо и се очаква да подкрепят дейно призива за стачка.