Портите и информационният бюлетин на посолството на Полша в Израел са били нашарени със свастики, ден след като полският премиер обяви, че евреи са били сред извършителите на Холокоста.

Полицията в израелската столица Тел Авив е започнала разследване, след като са били изписани също така ругатни и думата "убиец".

Коментарите на министър-председателя на Полша Матеуш Моравиецки бяха категорично осъдени от Израел. Говорителката му в отговор изтъкна, че той не е имал намерение да обвинява еврейските жертви за "геноцида, извършен от нацистка Германия", нито да отрича Холокоста.

Израел бесен на премиера на Полша за изказване за Холокоста

Израел бесен на премиера на Полша за изказване за Холокоста

Матеуш Моравиецки обяви, че сред извършителите на Холокоста има и евреи

Новият спор идва само седмици, след като Израел разкритикува новия полски закон, с който се забранява полската страна или държава да бъде обвинявана за съучастие в нацистките престъпления.

Законът беше подписан от полския президент Анджей Дуда, но също така беше отнесен за разглеждане от Конституционния съд, който да се произнесе за неговото съответствие с конституцията.

Засега никой не е поел отговорност за вандалщините по дипломатическата мисия на Полша.

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

В Израел призовават за реакция

Полският премиер направи спорните коментари по време на Мюнхенската конференция за сигурност в събота. Той е отговарял на въпрос на израелски журналист, който го попитал дали някой, който казва, че е имало полски съучастници в Холокоста, ще бъде разглеждан като престъпник в Полша съгласно новия закон.

Моравиецки отговорил: ""Изключително важно е първо да се разбере, разбира се, няма да бъде наказуемо, няма да бъде разглеждано като престъпление да се каже, че има полски извършители и съучастници - както имаше еврейски извършители, както имаше руски извършители, както имаше украински... не само германски извършители."

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отговори по-късно, че думите на полския му колега били "възмутителни" и показвали "неспособност за разбиране на историята".