В безпрецедентен инцидент посолството на Русия в Гърция разкритикува остро американския сенатор Боб Менендес, Вашингтон и американската стратегия в Източното Средиземноморие в серия от публикации в "Туитър", съобщават гръцките медии.

Посолството публикува четири туита на гръцки език, обвинявайки Вашингтон в намеса във вътрешните работи на Гърция и обявявайки, че всичко, от което САЩ се интересуват, е продажбата на оръжие на Турция, вместо Русия да може да прави това.

В първата публикация се посочва, че "американските сенатори отново четат морал, този път съгласно въпроса "С кои страни да бъдем приятели и с кои да не бъдем".

"Не е ли това намеса във вътрешната политика на Гърция", се пита риторично.

Вторият туит посочва, че целта на Америка не е да попречи на Турция да купува модерни оръжия за противовъздушна отбрана, а да принуди Анкара да ги купува от САЩ.

В третата публикация се отбелязва, че решението на Москва да продаде свои противоракетни системи С-400 на Анкара не е действие срещу трети страни, посочвайки, че въпреки американските и европейските санкции срещу Русия, Москва е отворена за военно сътрудничество с Гърция.

В четвъртия туит се изтъква, че позицията на Русия в Средиземноморието остава непроменена; тя била в подкрепа на международното право и срещу действия, които провокират напрежение.

В заключение се отбелязва, че Русия смята, че Конвенцията на ООН за морското право е от фундаментално значение за разрешаването на всеки спор, "за разлика от някои други страни".

Сенатор Менендес беше в Атина в продължение на няколко дни, като се срещна с много представители на политическото и военното ръководство на Гърция.

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази благодарността си към Менендес за решаващото му участие в насърчаването на гръцко-американските отношения. Той също така благодари на сенатора за многото законодателни инициативи, които е предприел в подкрепа на Гърция и Кипър през последните години, като член на Комисията по външните работи към Сената на САЩ.