Повече от милион афганистански деца под 5-годишна възраст са застрашени от глад през тази година. Това е почти двойно повече, отколкото е било през 2018 г. За това предупредиха от Организацията на обединените нации (ООН), цитирани от Fox News.

Въпреки че агенцията успя да помогне срещу настъпването на глада след превземането на страната от талибаните през 2021 г., според съобщенията, условията се влошават.

Сега агенциите на ООН предоставят хранителна помощ на 38% от населението и близо 23 милиона души там са изправени пред остра продоволствена несигурност.

Около 65% от афганистанците са деца и младежи.

Бедността и растящите цени, нарастващи от войната в Украйна, също са част от тази реалност, според доклад за оценка на ООН, публикуван през май.

 

УНИЦЕФ: Милиони деца по света са заплашени от глад или смърт заради войната в Украйна

УНИЦЕФ: Милиони деца по света са заплашени от глад или смърт заради войната в Украйна

Проблемите са започнали още с пандемията

Най-малко 13,6 милиона деца под пет години страдат от тежко изтощение в световен мащаб. Това представлява 1 на всеки 5 смъртни случая сред тази възрастова група в световен мащаб.

"Дори преди войната в Украйна да постави напрежение върху продоволствената сигурност в световен мащаб, конфликтите, климатичните сътресения и COVID-19 вече водеха до хаос способността на семействата да хранят децата си", Катрин Ръсел, изпълнителен директор на Международния детски фонд за спешни случаи на ООН (УНИЦЕФ).

Броят на децата под 5 години, приети в здравни заведения с тежко остро недохранване, непрекъснато нараства.

В международен план, най-малко 2 от 3 тежко изхабени деца вече нямат достъп до най-ефективното лечение за изхабяване, готова за употреба терапевтична храна (RUTF). Очаква се цената на това лечение да се повиши с до 16% през следващите шест месеца поради рязкото покачване на цената на съставките.

Продължителната суша е основният двигател на продоволствената несигурност поради изменението на климата и липсата на достъп до чиста вода и медицински грижи.

Докато броят на хората, изправени пред продоволствена несигурност, спадна от 22,8 милиона миналата година на 19,7 милиона през май, IPC - партньорство между ООН и други агенции, които оценяват продоволствената сигурност - отбеляза, че малките намаления "далеч не показват положителна тенденция".

ООН напомня за Афганистан, докато светът гледа към Украйна

ООН напомня за Афганистан, докато светът гледа към Украйна

Международната общност не можела да си позволи да пренебрегне Афганистан

Тревожно е, че помощта се прогнозира рязко да намалее през следващите години.

IPC заяви, че делът на тези, които получават хранителна помощ, може да спадне до едва 8% през следващите шест месеца, тъй като само 601 милиона долара от необходимите 4,4 милиарда долара са получени от световната общност.

Обещани са малко над 2 милиарда долара.