Повече от 2,5 милиона души, сред които около 400 000 деца, са били евакуирани на руска територия от Украйна, Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) от края на февруари.

Това са съобщили руската армия в сряда, цитирани от "Интерфакс".

"Въпреки всички трудности, създадени от официален Киев, през изминалото денонощие, без участието на украинските власти, 32 361 души, включително 5463 деца, бяха евакуирани на територията на Руската федерация от опасни райони на Украйна и републиките в Донбас. Общо от началото на специалната военна операция 2 529 793 души, от които деца", каза на брифинг ръководителят на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация Михаил Мизинцев.

България в топ три на най-неприветливите за бежанци страни

България в топ три на най-неприветливите за бежанци страни

У нас са влезли 364 хил. украинци

По думите му, в Русия има повече от 9,5 хиляди центрове за временно настаняване на бежанци.

Мизинцев каза още, че руското министерство на отбраната разполага с данни за използването на граждански обекти от украинските военни за създаване на огневи позиции и складове за боеприпаси в редица населени места в Донбас и Одеска област.

Русия евакуирала 25 000 души от Украйна за денонощие

Русия евакуирала 25 000 души от Украйна за денонощие

Според руските военни

На 21 февруари президентът на Русия подписа указ за признаване на независимостта на Донецката и Луганската народни републики. На 24 февруари Владимир Путин обяви началото на специална военна операция в Украйна. В отговор много държави наложиха масивни санкции срещу Русия. Редица държави доставят оръжие и оборудване на Украйна.

На 26 април Мизинцев заяви, че руската армия е поела контрол над цялата Херсонска област, части от Харковска, Запорожка и Николаевска области на Украйна и значителна част от територията на признатите от Русия ДНР и ЛНР. На 3 юли Министерството на отбраната на Руската федерация обяви контрола над цялата територия на ЛНР.

Русия евакуирала 2,4 милиона цивилни от Украйна

Русия евакуирала 2,4 милиона цивилни от Украйна

Това твърди руската армия