Oт края на февруари повече от 2,4 милиона жители са били евакуирани на територията на Руската федерация от Украйна, Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Сред тях са и почти 380 000 деца.  

Това твърдят представители на руските военни, цитирани от "Интерфакс".

"През последните 24 часа, без участието на украинските власти, 24 660 души, включително 3607 деца, са евакуирани от опасни райони на Украйна и републиките на Донбас на територията на Руската федерация. От началото на специалната военна операция операция, 2 409 234 души са евакуирани, от които 379 227 са деца".

Това заяви в петък Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация.

Русия евакуирала повече от 1 млн. души от Украйна

Русия евакуирала повече от 1 млн. души от Украйна

Получени са 2 753 625 молби от 2 132 населени места на Украйна с искания за евакуация

Той също така заяви, че руското министерство на отбраната разполага с данни за използването на граждански обекти от украинските военни за създаване на огневи позиции и складове в Харков, Кривой Рог, Сумска област и Донбас.

На 21 февруари президентът на Русия подписа указ за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР. На 24 февруари Путин обяви началото на специална военна операция в Украйна. В отговор много държави наложиха санкции срещу Русия. Редица държави доставят на Украйна въоръжение и техника.

На 25 април Мизинцев заяви, че руската армия е овладяла цялата Херсонска област, части от Харковска, Запорожка и Николаевска области на Украйна и значителна част от територията на признатите от Русия ДНР и ЛНР. На 3 юли Министерството на отбраната на Руската федерация обяви превземането на град Лисичанск и територията на ЛНР под контрол.

Русия евакуирала близо 260 000 души от Украйна

Русия евакуирала близо 260 000 души от Украйна

Между тях 56 000 деца