Повече от 210 терористи от групировката "Ал Шабаб" са убити при неотдавнашни операции на сомалийските военни. Командирът на сухопътните сили генерал Мохамед Тахлил каза, че армията, подкрепена от милиции от местни кланове, ще продължи да се бори с терористичната група, свързана с "Ал Кайда", съобщи Анадолската агенция. 

 Тахлил съобщи в петък, че армията е убила 67 терористи в региона Среден Шабел, с което броят на жертвите на "Ал Шабааб" достигна 217 за по-малко от седмица.

Тахлил каза, че армията е нападнала село Ел-Баад късно в четвъртък, след като е получила информация, че терористичната група се събира в околностите, за да атакува националната армия.

Той каза, че армията, подкрепена от милиции от местни кланове, ще продължи да се бори с терористичната група, свързана с "Ал Кайда".

Военен служител в региона, който говори с Анадолската агенция при условие за анонимност, каза, че служителите по сигурността са били ранени при операцията.

Говорителят на министерството на отбраната Абдулахи Али Анод каза в четвъртък, че армията е убила най-малко 150 терористи от Ал Шабаб по време на операция в покрайнините на Руниргод, включително петимата чуждестранни бойци на групата.

САЩ убиха 13 бойци на "Ал Шабаб" в Сомалия

САЩ убиха 13 бойци на "Ал Шабаб" в Сомалия

Операцията е проведена в координация със сомалийската армия

Припомняме, че Сомалия е измъчвана от несигурност от години, като "Ал Шабаб" е една от основните заплахи. Oт 2007 г. Ал Шабаб води смъртоносна кампания срещу сомалийското правителство и международните сили, отнемайки хиляди животи.

ООН също предупреди за нарастваща нестабилност, с периодични съобщения за Сомалия тази година с подробности за атаките на ал-Шабаб и терористичните групи, подкрепящи Даеш/ИДИЛ.

Най-малко 1518 цивилни (сред които 651 убити и 867 ранени) бяха ударени при терористични атаки в Сомалия през 2018 г., следвани от 1459 - 591 убити и 868 ранени - през 2019 г., според оценки на ООН.

Най-малко 20 души загинаха при атентат в Южна Сомалия

Най-малко 20 души загинаха при атентат в Южна Сомалия

Сред убитите има и кмет на голям град