Повече от 3,69 милиарда дози коронавирусни ваксини са приложени в цял свят. Това показват данни, поместени на сайта за проследяване "Нашият свят в данни", свързан с Оксфордския университет. Китай е начело с повече от 1,47 милиарда дози, следван от Индия с 411,85 милиона.

Списъкът продължава със САЩ, които са поставили 338,25 милиона ваксини, Бразилия - 124,11 милиона, Германия - 86,11 милиона, Великобритания 82,41 милиона и Япония 71,92 милиона. Турция се класира на осмо място с над 63,82 милиона дози, следвана от Мексико, Франция и Италия.

Хиляди за пореден път казаха "не" на задължителното ваксиниране във Франция

Хиляди за пореден път казаха "не" на задължителното ваксиниране във Франция

Ограничават нашето право на избор, скандират несъгласните

Уточнява се, че повечето ваксини срещу COVID-19 се прилагат в две дози, така че броят на направените снимки не е същият като броя на напълно ваксинираните лица. 

Припомняме, че редица държави затегнаха не само режима за пътуване, но и за посещение на магазини и заведения, където се изисква клиентите да са ваксинирани, преболедували или да имат отрицателен тест за COVID-19, направен през последните 72 часа. Такива са правилата във Франция и Кипър, където обаче се организираха и многохилядни протести.

Канада започва да отваря границите за чужденци със завършена ваксинация срещу COVID-19, след близо 16 месеца пълна забрана граждани на други държави да влизат в страната. От 9 август Канада ще допуска на своя територия ваксинирани американски граждани, както и постоянно живеещи в САЩ чужденци.