Хиляди за пореден ден се събраха на протести срещу задължителното ваксиниране срещу коронавирус във Франция в събота, предаде "Ройтерс". Те са носели плакати, които гласят, че несъгласните се обявяват срещу задължителен санитарен паспорт, обвинения срещу властите, че лекарството, което се предлага, е по-лошо от заболяването, както и настоявания, че като раждани имат моралното задължение да се противопоставят на несправедливите закони. 

Припомняме, че властите по-рано тази седмица обявиха задължителна ваксинация на здравните работници, както и ще се изисква сертификат за ваксиниране срещу COVID-19 за влизане в места като барове, ресторанти и кина. Тази седмица президентът Еманюел Макрон обяви мащабни мерки за борба с бързото нарастване на коронавирусните случаи, но според протестиращите така се нарушава свободата на избор на онези, които не искат ваксинацията. 

Демонстрации се проведоха в столицата Париж, както и в най-големите френски градове като Марсилия, Лион и Лил, като в тях участваха и протестиращи, познати като "жълтите жилетки".

Посещавайки център в Англе в югозападна Франция, премиерът Жан Кастекс заяви, че ваксинацията, която засега не е задължителна за широката общественост, е единственият начин за борба с вируса. "Чувам нежеланието, което възниква, но мисля, че на всяка цена трябва да убедим всички наши сънародници да се ваксинират, това е най-добрият начин да се справим с тази здравна криза", настоя Кастекс.

Въпреки силата на протестите, проучване на Ipsos-Sopra Steria, публикувано в петък, установи, че над 60% от французите са съгласни със задължителната ваксинация за здравните работници, както и с изискването за документа на някои обществени места. Бързо разпространяващите се варианти на вируса рискуват да подкопаят икономическото възстановяване, с което принуждават някои правителства да преосмислят своите стратегии срещу COVID-19 - точно, когато гражданите започват лятната си ваканция.

След падане от повече от 42 000 новозаразени на ден в средата на април на по-малко от 2000 на ден в края на юни, средният брой отново рязко скочи и достигна близо 11 000 на ден.  Около 55,1% от французите са получили една доза ваксина към петък, а 44,2% са с две дози - недостатъчно, за да спрат разпространението на вируса.