Най-малко 42-ма души са били ранени на протест в арменската столица Ереван, прераснал в сблъсъци между демонстранти и полиция.

Пострадалите са потърсили лекарска помощ.

Това съобщават от Министерството на здравеопазването, цитирани от en.armradio.am.

По данни на министерството, 22-ма от пострадалите са полицаи.

Някои вече са били оперирани. 

Хиляди искат отставката на Пашинян на протест в Армения

Хиляди искат отставката на Пашинян на протест в Армения

Демонстрациите продължават от април насам

Задържани са редица протестиращи, като точният брой засега не се съобщава от полицията.

Припомняме, че опозиционните партии организират митинги от седмици с искане за оставката на премиера Никол Пашинян, обвинявайки го в неправилно водене на преговорите с Азербайджан за Нагорни Карабах (Арцах).

Новата вълна от протести в Армения започна след речта на Пашинян в парламента, в коята той предложи "снижаване на летвата за статута на Карабах" и се изказа в подкрепа на подписването на мирно споразумение с Азербайджан.

Армения и Азербайджан са в десетилетен спор за сепаратисткия регион Нагорни Карабах, който се намира в рамките на Азербайджан, но е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения след края на сепаратистката война там през 1994 г.

Москва посредничи на мирното споразумение от ноември 2020 г. за прекратяване на шестседмичните боеве от есента на 2020 година, по време на които бяха убити над 6600 души. Примирието с посредничеството на Русия позволи на Азербайджан да си върне контрола над големи части от Нагорни Карабах и околните райони, контролирани от подкрепяните от Армения сепаратисти.

Напрежението по общата граница нараства от май миналата година, когато Армения протестира срещу това, което определи като нахлуване на азербайджански войски на нейна територия. Азербайджан настоя, че техни войници са били разположени на територия, която смята за своя територия, в райони, където границата все още не е демаркирана. Периодично по тази граница избухват сблъсъци.

Пашинян: Азербайджан продължава провокациите в Карабах

Пашинян: Азербайджан продължава провокациите в Карабах

В етнически гонения и незаконни мъчения обвини той другата страна