Във връзка с подробностите, които продължават да се появяват след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, изследване на YouGov Eurotrack разкрива, че хората в Европа преобладаващо подозират Русия.

75% от британците смятат, че Русия е извършила отравянето, включително 37% от тях са почти сигурни. За сравнение - само 5% са склонни да мислят, че не са руснаците, а 19% отговарят с "не знам".

Снимка 349111

Източник: YouGov Eurotrack

Гражданите на континента Европа са склонни да имат същите подозрения като британците. Почти шест от десет германци (58%) и 52% от французите смятат, че руснаците стоят зад атаката, както и 63-71% от хората в скандинавските страни. Въпреки че тези цифри са по-ниски, отколкото в Обединеното кралство, защото европейските граждани са по-склонни да отговарят, че "не знаят".

Европейците обаче са разделени по отношение на британския отговор на отравянето.

На въпроса дали мерките, предприети от Великобритания в отговор на атаката - включително изгонването на руски дипломати, замразяването на руските активи и спирането на контактите на високо равнище с руското правителство - отиват твърде далеч, около 37% са съгласни, че мерките са правилни.

Снимка 349112

Източник: YouGov Eurotrack

Една четвърт от французите и германците - 23% във всяка страна смятат, че мерките са стигнали твърде далеч. Това е доста повече от 10%, които мислят същото във Великобритания и където хората са по-склонни да мислят, че мерките не стигат достатъчно далеч (29% в сравнение с 18% и 16% съответно в Германия и Франция).

Европейците на континента по-рядко виждат Русия като заплаха за техните страни.

Британците са значително по-склонни да видят Русия като заплаха за собствената си страна, отколкото другите европейци. Запитани да оценят Русия като заплаха по скала от 0 до 10 (като 10 е "сериозна заплаха"), средният резултат за Великобритания е 7, включително 22% от британците класират Русия с 10. Във Франция тази цифра е 5,4, а в Германия - 5. В северните нации резултатите варират от 5,5 - Норвегия до 6 - Финландия.

Снимка 349113

Източник: YouGov Eurotrack