Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков се яви днес следобед в прокуратурата в Скопие, след като вчера бе обявен за вътрешно и международно издирване и арест.

Миялков се извини и обясни, че е бил болен. "Дойдох да се обадя в прокуратурата. Имах температура над 40 градуса и бях изолиран със симптоми на коронавирус. Прекарах вчерашния ден в изолация. Извинявам се на цялото общество за случилото се. Още веднъж повтарям, че няма да избягам. Извинявам се на правителството, на премиера, на министрите", каза Миялков за ТВ 24.

Полицията в Северна Македония беше вдигната на крак, за да открие Миялков, който изчезна дни преди произнасянето на присъда за ролята му в скандал, свързан с масово подслушване, който разтърси страната през 2015 г., припомня "Франс прес".

Миялков, който ръководи контраразузнавателната служба на Северна Македония в продължение на почти десетилетие, е обвинен в организирането на незаконната кампания за наблюдение, включваща подслушване на над 20 000 души в периода между 2008 и 2015 г. по време на режима на бившия авторитарен премиер Никола Груевски.

Според полицията 55-годишният мъж е видян за последно в неделя следобед, като присъдата по неговото дело се очаква в петък.

Полиция блокира Скопие и издирва бившия шеф на контраразузнаването Миялков

Полиция блокира Скопие и издирва бившия шеф на контраразузнаването Миялков

По дело за подслушване на политици, журналисти, адвокати, прокурори, кметове

Издадена беше международна заповед за ареста му, докато местната полиция беше вдигната на крак в столицата Скопие, като спираше произволно превозни средства и претърсваше помещенията на хотел "Мариот", който семейството на Миялков частично притежава и които той редовно е посещавал.

Вътрешният министър Оливер Спасовски стовари вината върху прокуратурата и отхвърли натиска да подаде оставка заради изчезването на Миялков.

"Трябва да търсим отговорност във функционирането на цялата система", коментира той пред репортери.

Паспортът на Миялков е бил конфискуван, така че той не е можел да напусне страната законно според прокуратурата.

Задържаха ексшефа на македонското контраразузнаване

Задържаха ексшефа на македонското контраразузнаване

Сашо Миялков е първи братовчед на избягалия Никола Груевски...

Бившият директор на контраразузнаването можеше да се превърне във втория високопоставен служител в Северна Македония, избягал от правосъдието, след като братовчед му и бивш премиер Груевски избяга в Унгария, за да избегне присъда от две години затвор за корупция през 2018 г.

Скандалът с подслушването провокира политическа криза в югозападната ни съседка, довела до месеци на протести и в крайна сметка до предсрочни избори, които сложиха край на десния режим, оглавяван от Груевски.

Премиерът Зоран Заев, социалдемократ, който се опита да доведе Северна Македония до преговори за присъединяване към ЕС, призова за "незабавни" действия за откриването на Миялков, чието изчезване поставя под въпрос обещанията на правителството му за постигане на справедливост и върховенство на правото.