Пожар е възникнал в нефтена база край Анапа, град в Краснодарския регион в Русия. Пожарът се е разгорял след атака с дронове по региона, извършен от въоръжените сили на Украйна. Дроновете, които са били прехванати, са били шест, по данни на оперативния щаб на региона.

Пожарът е оценен на 4 ранг сложност.

Според техните данни няколко безпилотници са паднали на територията на нефтената база и са предизвикали пожара. Над 60 пожарникари и 20 единици техника участват в потушаването му. Оперативните служби заявват, че няколко резервоара за гориво са получили повреди. Кметът на Анапа Василий Швец е на място на произшествието. Пострадали и жертви в резултат на атаката няма.

Нефтената база се намира край село Юровка, северно от Анапа, което е на километри от захода към Керченски мост, свързаващ руския регион с окупирания Крим. Вероятно именно от там са минавали части от горивото за руската групировка в Южна Украйна.

Сутринта Областната администрация на Белгород съобщи, че над областта са свалени и 15 снаряда от реактивна система за залпов огън Vampire. Информацията се потвърждава и от кратко съобщение на Министерство на отбраната. Колко снаряда са изстреляни обаче не се съобщава.

Местните власти обаче отчитат 19 повредени жилищни кооперации и девет автомобили, които са изгорели. Вече е известно за 8 пострадали граждани, включително и 11-годишна девойка.

Според МО над Белгородска област е бил свален един дрон, два - над Брянска области и три над Курска.

Украинската страна все още не е коментирала тази информация.

По-рано тази нощ се състоя и атака по Белгород. Няколко души са ранени в резултат на отразяването на атаката с дронове. Каналът в Telegram "База" пише за поне шест ранени, сред тях и 10-годишно момиче. Ударът по Белгород бе нанесен около 5 часа сутринта, като се появиха съобщения за автомобили, които горят, както и счупени прозорци на няколко къщи.

Припомняме още, на 27 април Украйна удари с дронове две петролни рафинерии, Илски и Славянск, в руския Краснодарски край, като нанесе удари и срещу военното летище Кушчевск. През март страната съобщи, че от началото на инвазията е ударила общо 12 руски петролни рафинерии. Това принуди Русия да търси внос на бензин от Казахстан.

Харковска област не планира евакуация след руските удари

Харковска област не планира евакуация след руските удари

Въпреки обявения от Москва напредък на силите