Италианският парламент отхвърли въвеждането на всеобхватен закон, който би превърнал хомофобията в престъпление наравно с расизма, информира ДПА.

При гласуване в Сената, горната камара на италианския законодателен орган, 154 депутати гласуваха против законопроекта, докато 131 гласуваха "за". Крайнодесните партии "Лига" и "Италиански братя" бяха особено против предложения закон.

Ватикана се притеснява от закон срещу хомофобия в Италия - криминализира църквата и християнството

Ватикана се притеснява от закон срещу хомофобия в Италия - криминализира църквата и християнството

Законът може да преследва всеки, който открито вярва само в два пола

Законопроектът щеше да направи дискриминацията срещу хората въз основа на техния пол, сексуална ориентация или полова идентичност незаконна. Хомофобията би била наравно с расизма в наказателния кодекс, което означава, че в някои случаи биха могли да бъдат дадени присъди лишаване от свобода за хомофобско насилие.

През есента на 2020 г. законопроектът беше приет от Камарата на представителите, долната камара на италианския парламент. След като не можа да се постигне компромис между привържениците и противниците на законопроекта, крайнодесните "Лига" и "Италиански братя" наложиха гласуване в Сената.

Външният министър Луиджи ди Майо от Движение "Пет звезди" нарече провала на закона "позор" и се оплака във "Фейсбук", че хомосексуалистите все още са дискриминирани в Италия.

Лидерът на "Пет звезди", бившият премиер Джузепе Конте, каза, че гласуването е показало, че членовете на парламента все още не са на нивото на италианското общество като цяло.

Министърът на труда от социалдемократите Андреа Орландо определи резултата от вота като "позор за страната".

Лидерът на социалдемократите Енрико Лета написа в "Туитър": "Те искаха да спрат бъдещето. Искаха да върнат Италия обратно". Този път, каза той, те спечелиха. "Но страната смята друго. И това скоро ще стане ясно."