Чешкият външен министър Ян Липавски заяви, че неговата страна се присъединява към групата от съюзници на Украйна, които не възразяват срещу използването на доставеното от тях оръжие срещу цели на територията на Русия, съобщи кореспондентът на Би Би Си в Прага Роб Камерън.

Липавски заяви пред журналисти по време на неформална среща на външните министри на страните от НАТО в Прага, че "Чешката република в принцип няма проблеми" с използването на нейното оръжие срещу руски цели.

Той добави, че Чехия не трябва да диктува политика на своите съюзници, но тъй като руските военни изстрелват ракети от самолети, по-добре е да се опитат да свалят самолетите, а не ракетите, които те изстрелват.

Според Липавски страните от НАТО трябва да се придържат към нормите на международното право и в съответствие с него Украйна очевидно има право да се защитава от въздушни удари по своята територия.

По-рано беше проведена подробна дискусия сред западните съюзници на Украйна относно правото на украинските въоръжени сили да нанасят удари по руска територия.

Готов ли е Западът да разреши удари по руска територия с оръжията, които е дал на Киев?

Готов ли е Западът да разреши удари по руска територия с оръжията, които е дал на Киев?

Обзор на позициите и гаранциите на съюзниците на Киев