Европейските депутати приветстват получаването на Черна гора на статут на официален кандидат за членство в ЕС, като се надяват, че преговорите могат да започнат още тази година.

Същевременно обаче те отбелязват проблемите с корупцията и организираната престъпност в страната, както и дискриминацията и ограничаването на свободата на медиите.

Съжалявам, че Комисията продължава настоятелно да оставя празнина между даването на статут на кандидат за членство и започването на преговорите", подчерта докладчикът за Черна гора Чарлз Танок.

По думите му Черна гора трябва да бъде оценявана единствено на базата на постигнатото от нея. „В момента тежестта пада върху Черна гора да отговори на очакванията на ЕС, особено по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност", подчерта още той.

В приетия на 9 март доклад относно процеса на европейска интеграция на Черна гора, ЕП приветства "добрите постижения на страната при осъществяването на икономическите реформи".

Докладът подчертава, че в много области все още съществува сериозен проблем с корупцията, особено в строителството, приватизацията и сектора на обществените поръчки. Същото е положението и с организираната престъпност и най-вече „прането на пари" и контрабандата.

Депутатите са загрижени и от факта, че жените продължават да бъдат недостатъчно представени в процесите на вземане на решения и на ръководни длъжности в публичната администрация.

Те приветстват "като цяло добрите междуетнически отношения и общо доброто ниво на защита на правата на малцинствата", но същевременно настояват да се подобрят условията на живот на ромската, египетската и ашкали общността.

В доклада се призовава още за "допълнителни стъпки за гарантиране на независимостта и професионализма на медиите" и привлича вниманието върху непропорционално високите глоби за клевета, които продължават да спъват свободата и независимостта на журналистите.