Старшият съветник на Белия дом Амос Хохщайн се очаква да посети Бейрут в четвъртък, каза американски официален представител късно в сряда, като част от усилията на САЩ за облекчаване на напрежението по границата между Израел и Ливан, предава "Ройтерс".

Вашингтон се опасява, че войната на Израел в Газа може да ескалира в по-широк конфликт, като въоръжени групировки, подкрепяни от Иран, отприщиха атаки в солидарност с Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" си разменя огън с израелската армия през южната граница на Ливан, откакто палестинската ислямистка групировка "Хамас" нападна Израел от Газа преди три месеца, което предизвика тежък ответен удар от страна на Израел.

Граничното насилие принуди десетки хиляди и от двете страни да избягат и породи опасения, че конфликтът в Газа може да се разпространи в останалата част от региона.

Временният премиер на Ливан Наджиб Микати каза във вторник на високопоставен служител на ООН, че страната му е готова за преговори за дългосрочна стабилност на южната си граница с Израел.

Миналата година Хохщайн изтъкна възможността за преговори за начертаване на сухопътната граница между Израел и Ливан, след като посредничи за споразумение от 2022 г., определящо морските граници между двете страни.

Жозеп Борел загрижен Ливан да не бъде въвлечен в конфликта на "Хамас"

Жозеп Борел загрижен Ливан да не бъде въвлечен в конфликта на "Хамас"

Наложително да се избегне регионална ескалация в Близкия изток, сигурен е той

Израел каза, че дава шанс на дипломацията да попречи на "Хизбула" да стреля по хората, живеещи на север и да изтласка групировката обратно от границата, предупреждавайки, че в противен случай израелската армия ще предприеме действия за постигане на тези цели.

Повече от 130 бойци на Хизбула са убити в Ливан по време на военните действия. Хизбула заяви, че не се стреми към пълномащабна война, но няма да се въздържи, ако Израел започне такава.

Атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври уби 1200, според израелски данни. Последвалата офанзива на Израел е убила повече от 23 000 жители на Газа, около 1% от 2,3-милионното население на Газа, според здравното министерство на управляваната от Хамас Газа.

Нетаняху: Израел воюва с "Хамас", не с палестинците

Нетаняху: Израел воюва с "Хамас", не с палестинците

Неговите коментари идват, когато Международният съд трябва да започне разглеждането на делото