Временно изпълняващият длъжността министър на търговията на талибаните Хаджи Нурудин Азизи пристигна във вторник в Пекин, за да присъства на форума "Един пояс, един път", съобщиха от афганистанското посолство, цитирано от "Ройтерс".

Пекин се стреми да разшири официалните си връзки с талибанската администрация, откакто американските и други чуждестранни сили се изтеглиха от страната преди две години. Бедната страна може да предложи изобилие от желани минерални ресурси.

Министерството на външните работи на Китай каза: "Китай отбеляза, че временното правителство на Афганистан каза, че се надява да поеме пътя на "Един пояс, един път"... и да постигне национална стабилност и икономическо развитие възможно най-скоро", на въпрос дали покани Талибаните показаха, че Пекин иска да укрепи връзките си с дипломатически изолираната група.

Азизи ще покани "големи инвеститори" в Афганистан и ще продължи дискусиите с китайски официални лица относно плановете за изграждане на път през коридора Вахан, тънка, планинска ивица в северната част на страната, каза говорител на министерството на търговията.

Путин пристига в Китай за форума "Един пояс, един път"

Путин пристига в Китай за форума "Един пояс, един път"

Първият ден от посещението му е посветен предимно на двустранни срещи с негови колеги от други страни