Китай за първи път обеща да предприеме решителни действия по отношение на измененията на климата. Китай е най-големият замърсител в света, като на срещата на върха на ООН в Ню Йорк стана ясно, че въглеродните емисии, генерирани от Китай, скоро ще достигнат своя пик.

Китайският вицепремиер също така заяви, че до 2020 г. Китай ще направи икономиката си много по-ефективна от гледище на отделянето на CO2 в атмосферата.

Президентът на САЩ Барак Обама пък каза, че климатичните изменения стават по-бързо отколкото усилията за справянето с тях, като САЩ и Китай имали отговорност да поведат другите нации.

Също така десетки правителства, бизнеси и корпорации, представители на гражданското общество, както и отделни известни личности, участващи в срещата на върха на Организацията на обединените нации за климата в Ню Йорк обещаха да се намали наполовина обезлесяването до 2020 г., а в края на следващото десетилетие то изобщо да бъде преустановено.

„Горите не само са важна част от решението на проблемите с климата, те носят множество ползи за всички членове на обществото", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун

На срещата на върха в Ню Йорк беше приета и декларация за горите (политическо споразумение, което не обвързва юридически страните), която призовава за възстановяването на повече от 350 млн. хектара гори, територия по-голяма от тази на Индия.

Обезлесяването има значителен принос към измененията в климата.

Ако планът проработи, както е предвидено, между 4,5 и 8,8 млн. тона въглероден диоксид по-малко ще бъдат генерирани всяка година в атмосферата до 2030 г. Това се равнява на премахването на въглеродните емисии, генерирани от 1 млрд. автомобила, които в момента са в движение по пътищата по света.

„Декларацията от Ню Йорк цели да бъде намалено замърсяването на околната среда всяка година повече, отколкото Съединените щати замърсяват за същия период", отбеляза Бан Ки-мун.

В подкрепа на декларацията 20 световни хранителни компании обещаха да спрат да изсичат дървета, за да се снабдяват с палмово масло.

Също така 26 местни управители в Перу и Либерия са представили нови политики за горите и са обещали да намалят обезлесяването с 80%.

Междувременно Демократична република Конго, Етиопия, Гватемала, Уганда и няколко други страни обещават да възстановят повече от 30 млн. хектара унищожени земи.